Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jícha: Výkony kluků na Euru? Malá házenkářská senzace, která je nedoceněná

Na evropském svátku házené nemůže chybět. Filip Jícha v roce 2010 zářil na palubovkách ve Vídni při mistrovství Evropy, nyní se na další Euro v Rakousku po deseti letech vydal už se zápisníkem jako trenér celku THW Kiel. Na lavičce slavného německého klubu se mu zatím daří a po krátké pauze od klubové scény dorazil na čtvrtfinálovou skupinu, v níž bojují i čeští házenkáři.

Trenér Kielu Filip Jícha udílí pokyny
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Jan Huebner/Lakomski via

Jak zatím hodnotíte probíhající evropský šampionát?
V tom novém formátu nabízí plno překvapení. Ať už negativní, nebo pozitivní. Negativní jsou samozřejmě ztráty dvou favoritů Dánska a Francie. Obrovské překvapení, pozitivní, jsou výkony českého týmu. To, že tady máme vůbec možnost spolu hovořit v této fázi turnaje, je taková malá házenkářská senzace. Podle mého názoru je nedoceněná. Můj dík patří všem házenkářům a trenérům, kteří skrze obrovskou vůli dokázali posunout českou házenou do vyřazovacích bojů.

Ukazuje se, že Češi v týmových sportech čas od času umí překvapit, i když jsou na papíře slabší?
Nedokážu slovy popsat, co jsem viděl. Samozřejmě máme na klíčových pozicích hráče, kteří mají obrovskou kvalitu. Ať už to je nestárnoucí Martin Galia, nebo Pavel Horák, který dokáže obranu kvalitně řídit. Dále naše vzrůstem hubenější a menší spojky Tomáš Babák a Ondra Zdráhala, které jsou také kvalitní. Naše křídla, která mají pořád takovou neutuchající víru v tom, že mají dobré zakončení. Co nás ale opravdu zdobí, je vůle. Je podle mě dána odshora, od trenérů.

Jak vnímáte práci Daniela Kubeše a Jana Filipa u reprezentace?
Jsou kamarádi a parťáci. Mají pochopení, protože v českých podmínkách je těžké něco získat. Zároveň jsou také trochu generálové. Vůli po úspěchu dokážou dobře přenášet na hráče. Kluci, kteří jsou pro házenkářský svět neznalí, jako třeba Zeman nebo Mojžíš, mají obrovskou vůli. Dokážou víceméně naplnit pohár toho zadostiučinění.

Kouč Kielu Filip Jícha s trenéry reprezentace Danielem Kubešem a Janem Filipem
zdroj: Český svaz házené autor: Hana Vrbková

Přijel jste jako divák, nebo spíše trenér Kielu, který bude sledovat své svěřence?
Víceméně jsme přijel pracovně. Jsou to dvě spojené nádoby, ale jsem tady víceméně s delegací z Kielu. Budeme pozorovat hráče a sdílet si naše kontakty a myšlenky.

Vídeňské základní skupině individuálně dominoval Nikola Bilyk. Těší vás jeho výkony?
Nikola má obrovský potenciál být opravdu jeden z těch nejlepších házenkářů na světě. Jde o pracovitého hráče, jen potřebuje konstantnost. Když je hvězda týmu, je to na něm postavené, paraxodně to má jednodušší. Rakušané to mají dobře rozehrané, ale na těch klíčových pozicích hrají v jednom složení, někdy dojde energie a pak je tam obrovská propast. Nikola je obrovská mašina, která dokáže vydržet, ovšem měl před Eurem trochu problémy. Dal bych mu ještě zápas dva, že dokáže na takovéto úrovni hrát, pak je zcela normální, že někde mu musí dojít. 

V českém týmu pak hraje jeden z lídrů Pavel Horák. Co přináší vašemu týmu?
Jsem hrozně rád, že jsme Pavla mohli do Kielu získat. Má svojí kvalitu jednak hráče, jednak důležité osobnosti v týmu. Je to člověk, který má pořád pozitivní náladu. Nehraje třeba tolik minut v Kielu, ale když je na hřišti, má tu kvalitu, kterou po něm chci. Svou roli plní absolutně báječně. Měli jsme teď celé vedení Kielu sezení a hodnotili jsme mimo jiné, že Pavel hraje velmi pozitivní roli.

Jíchova trenérská mise v Kielu:

Pozice v německé Bundeslize:
1. místo, 20 zápasů - 16 výher a 4 porážky

DHB-Pokal:
Postup ze čtvrtfinále (výhra 35:34 nad Stuttgartem) do Final Four, kde se Kiel utkání v semifinále s Lemgem

Liga mistrů:
1. místo v osmičlenné skupině B, 10 zápasů - 7 výher, 2 remízy a 1 prohra

Jste spokojený s výkony mužstva v probíhajícím ročníku?
Kdyby mi někdo na začátku sezony řekl, že tým, který čtyři roky nevyhrál Bundesligu, tři roky nebyl v tabulce první, povede soutěž… Jsme na prvním místě ve skupině Ligy mistrů, postoupili jsme do Final Four poháru. Samozřejmě jde o bilanci, která je pro nás ze sportovního hlediska neuvěřitelná. Jsme však v polovině práce, a pokud se nepoučíme z těch čtyř utkání, které jsme v Bundeslize prohráli, tak se rozhodně mistry nestaneme. Je potřeba ještě udělat velký posun dopředu.

Umocňuje trenérská pozice, že nyní žijete hodně házenou?
Už minulý rok jsem byl asistent trenéra, ale ne takový klasický, protože jsem se víceméně staral úplně o obranu. Teď jsem to převzal všechno. Je to prostě házená nonstop, ale na druhou stranu je největší umění vypadnout z toho kolečka, o což se snažím. Teď jsem měl deset dní volno a byli jsme s rodinou na horách. Nedělal jsem pro házenou vůbec nic. Cíleně jsem neotvíral počítač, nezvedal telefon, nepodíval se na maily a nezajímal se až tak o výsledky. Je to potřeba.

Vzpomínky na Euro ve Vídni:

Filip Jícha se na evropském šampionátu v roce 2010 v Rakousku stal nejužitečnějším hráčem a nejlepším střelcem turnaje (53 branek). Češi tehdy obsadili osmé místo.
"Ve své podstatě jsem kariéru úplně uzavřel, protože když je člověk trenér, mohl by mít tendence se k tomu vracet. Když se ovšem vrátím k tomuto turnaji, hrál jsem na něm s nejlepší formou, co jsem kdy měl. Ten rok byl pro mě absolutně famózní. Extrémně jsem dominoval evropské házené jako Čech, což samozřejmě nebylo typické. Proto jsou vzpomínky na Euro v Rakousku pozitivní."

Když nyní vidíte atmosféru Eura, neláká vás někdy v budoucnu být trenérem nějaké reprezentace?
Momentálně mám privilegium, že jsem mohl začít trenérskou kariéru v jednom z nejlepších týmů na světě, kde by chtěl trénovat každý. Tu možnost jsem dostal já a hrozně moc si jí vážím. Klub Kiel nosím v srdci a je pro mě výjimečné, že můžu být zodpovědný za jeho sportovní část. Je to pro mě něco tak vzácného, že absolutně tu touhu nemám.
 

Koho nyní favorizujete, že získá evropský titul?
Po překvapivých odjezdech Dánska a Francie jsou to pro mě samozřejmě Norové. Norsko - Španělsko je pro mě tip na finále.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články