Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Jícha se zapsal do házenkářské historie, s Kielem se raduje z titulu v Lize mistrů

Dalšího výjimečného úspěchu dosáhl v házenkářské kariéře Filip Jícha. Jako první muž historie totiž vyhrál Ligu mistrů jako hráč i trenér s jedním klubem. Kiel pod jeho vedením nečekaně porazil ve finále závěrečného turnaje v Kolíně nad Rýnem vysoce favorizovanou Barcelonu 33:28.

Filip Jícha na lavičce Kielu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/BEAUTIFUL SPORTS

Kiel vyhrál LM počtvrté v historii a získal prémii 500 tisíc eur (13 milionů korun). Bývalý nejlepší házenkář světa Jícha, jenž s Kielem evropskou soutěž ovládl v letech 2010 a 2012, si připsal další velký úspěch v krátké trenérské kariéře. Někdejší český reprezentant letos hned v první sezoně v roli hlavního kouče dovedl Kiel k titulu v německé Bundeslize.

"Je to neuvěřitelné a hodně emotivní. Jsem strašně šťastný za kluky a celý klub. Od posledního vítězství v Lize mistrů už uplynulo hodně času," řekl osmatřicetiletý Jícha, jemuž chybělo ze zdravotních důvodů několik hráčů včetně krajana Pavla Horáka, který prodělal covid-19. Vítězství nad Barcelonou pro něj bylo o to prestižnější, že v tomto katalánském velkoklubu v roce 2017 končil kariéru.

Je nám líto, video expirovalo.
Jícha dovedl Kiel k triumfu v Lize mistrů

Vyhrát Ligu mistrů v roli hráče a trenéra před Jíchou dokázali pouze Talant Dujšebajev a Roberto García, jimž se to povedlo v různých klubech.

Jíchovi svěřenci postoupili do finále po pondělním semifinálovém dramatu s Veszprémem, který porazili až v prodloužení 36:35. Proti Barceloně byli outsiderem, neboť rekordman soutěže od loňského září neprohrál soutěžní zápas a v LM jeho vítězná série čítala 22 utkání.

Kiel se mohl ve finále opřít o skvělý výkon dánského brankáře Niklase Landina, jenž především ve druhém poločase přiváděl hráče Barcelony k zoufalství. Osmi brankami se o vítězství zasloužil Švéd Niclas Ekberg, který proměnil šest sedmiček.

V duelu o třetí místo porazili házenkáři Paris Saint-Germain 31:26 loňského finalistu Veszprém.

Závěrečný turnaj Ligy mistrů v házené v Kolíně nad Rýnem:

Finále:
Kiel - Barcelona 33:28 (19:16).

O 3. místo:
Paris St. Germain - Veszprém 31:26 (14:11).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články