Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Jícha před MS: Už postup je úspěch, ale chceme víc

Praha - Už za čtyři dny vstoupí čeští házenkáři úvodním zápasem do světového šampionátu v Kataru. Národní tým startuje na MS po osmi letech a do turnaje půjde jako outsider, této nálepce se ale pokusí vzepřít a favority potrápit. Rád by v konkurenci Francie, Švédska, Islandu, Egypta a Alžírska zabojoval o postup ze základní skupiny do osmifinále, kam projdou první čtyři týmy. "Na MS nejedeme jako favorité, ale ani jako outsideři. Nejsem ten, kdo by stanovoval nějaké kategorické cíle, naší ambicí je ale osmifinale," řekl prezident svazu Aleš Pospíšil.

Jan Filip (vlevo) a Filip Jícha
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Prvotní metou pro nás je, abychom se dokázali v každém zápase dostat na limit svých možností, hráli srdcem a nechali na hřišti naprosto všechno. Pak máme šanci některé zápasy vyhrát a postoupit ze skupiny, což je samozřejmě náš cíl. Ale bude to velmi těžké, kvalita soupeřů je obrovská a navíc nám ještě na poslední chvíli přibyl silný Island, což situaci ještě víc zkomplikovalo," uvedl reprezentační trenér Jan Filip.

Zkušenosti se světovým šampionátem z roku 2007 má z šestnáctičlenného českého kádru jen pětice hráčů. Pro mladý tým tak bude každý zápas na mistrovství velkou školou. "Každé měření s takovým soupeřem jako Švédsko, Francie či Island nás posune dál. Kluci nasbírají zkušenosti. Tohle je důležitý faktor celého mistrovství," řekl druhý z trenérské dvojice Daniel Kubeš.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté SZ: Filip Jícha a Jan Filip před MS v házené

"Osobně si jedu mistrovství užít, Katar je pro mě speciální v tom, že jsem tam dřív působil. Z hlediska týmu bude úspěchem už to, že se těm házenkářsky silnějším zemím dokážeme postavit a hrát s nimi jako rovný s rovným. Atmosféra v týmu je pozitivní a z kluků cítím chuť nechat na hřišti maximum. Z role kapitána můžu slíbit, že budeme bojovat o každý centimetr hřiště," doplnil lídr týmu Filip Jícha.

Reprezentanti odcestují do Kataru v úterý přes Vídeň, do šampionátu vstoupí v pátek proti Francii. Celý tým je zdravotně v pořádku, fit jsou i Jiří Motl, Leoš Petrovský a Petr Linhart, kteří měli v minulých dnech potíže. "Všichni tři by měli být schopni nastoupit v pátečním utkání proti Francii," uvedl Jan Filip.

Generálka na šampionát se reprezentaci nevydařila, v obou přípravných duelech s Německem prohrála. "Musíme přidat prakticky ve všem. Ve druhém zápase se nám celkem dařilo v obraně, ale jak v rychlých protiútocích, tak v postupném útoku máme stále velké rezervy," přiblížil Filip. "Musíme být realisté, proti Německu jsme tahali celou dobu za kratší konec, to je prostě fakt. Pro náš mladý tým je zlatá medaile už to, že do Kataru můžeme vůbec jet. Ale nejedeme tam s tím, že máme splněno, chceme víc," doplnil Jícha.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články