Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Jícha: Porážky od Němců nám nevoní, na MS jedeme ukázat sportovní srdce

Mannheim - Poslední dva přípravné duely českých házenkářů před vstupem do mistrovství světa v Kataru v Německu podle kapitána Filipa Jíchy ukázaly, jak na tom momentálně národní celek je. Lídr reprezentace ale nepovažuje dvě jasné porážky za žádnou katastrofu. Věří, že tým zachová klidnou hlavu a v Kataru se bojovnými výkony vzepře nálepce outsidera.

Filip Jícha v utkání proti Německu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Byl to pro nás takový velký křest ohněm. Tyhle dva zápasy s Německem nám ukázaly to, v co jsme trošku nedoufali. Že opravdu naše herní kvalita ještě nedosahuje takového evropského parametru, jak bychom chtěli," řekl po prohře 22:27 v generálce v Mannheimu před vstupem do šampionátu Jícha.

Jeho celek v obou zápasech držel s Němci 40 minut krok, ale v závěru už nestačil. "Je pravda, že příprava v Plzni byla taková kořeněná. Ale neviděl bych to tak pesimisticky jako trenéři, že nám došly síly. Samozřejmě nikomu tyhle dvě porážky nevoní. Je ale třeba si realisticky odpovědět na to, s jakou herní kvalitou na MS pocestujeme. Je důležité vědět, kde s tímhle mladým týmem jsme, jak si stojíme," uvedl Jícha.

"Náš tým momentálně nemá takovou kvalitu jako dřív, to je fakt. Německo je realisticky dál než my. Musíme si držet naši úroveň, neuděláme skokově pět kroků dopředu. Musíme být rádi i za jeden," prohlásil nejlepší házenkář světa za rok 2010.

Na šampionát přesto pojede s optimistickou náladou. "Upřímně buďme extrémně rádi, že vůbec odjíždíme na MS a mezi elitou můžete být. Bylo by sportovně nefér tvrdit, že tam jedeme s cílem postoupit do osmifinále, čtvrtfinále či snad atakovat semifinále. To by bylo absurdní," řekl Jícha.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři znají nominaci na MS v Kataru

Jeho tým ve skupině změří síly s posledními dvěma finalisty olympijských her Francií a Švédskem, Egyptem, Islandem a Alžírskem. "Já osobně tam jedu s tím, aby tým ukázal velké sportovní srdce, dokázal se vzepřít sportovnímu osudu a roli outsidera a nikdy nepropadl na hřišti odevzdanosti. Naši soupeři mají mnohem vyšší kvalitu, ale já věřím, že srdíčkem, bojovností je dokážeme potrápit," uvedl český kapitán.

Je rád, že po nedávném návratu na hřiště po zářijové operaci nohy se postupně dostává do herního rytmu. "V pátek jsem poprvé po půl roce odehrál celých 60 minut, ve druhém zápase další půlhodinu. Jsem spokojený, že vůbec můžu hrát, po návratu hraju házenou tři týdny. Fyzicky se špatně necítím, ale rozhodně musím herně přidat, abych já osobně byl se svým pocitem naplněn," dodal Jícha.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články