Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Jícha o Kataru: Mění se rychlostí blesku

Dauhá – Kapitán házenkářské reprezentace Filip Jícha zná Katar jako své boty, ostatně tu před 12 lety víceméně začínal svou zahraniční misi. Jak malou zemi v Perském zálivu vnímá, čím mu imponují lidé, kteří v ní žijí a jak je na tom zdejší házená? Nejlepší házenkář světa za rok 2010 to vysvětluje v rozhovoru pro web ČT sport. V článku najdete i videosestřih rozhovoru se záběry přímo z Kataru.

Filip Jícha
zdroj: chf.cz autor: Pavel Lebeda

Jak byste popsal Katar?

"Je to speciální země. Mění se rychlostí blesku. Když jsem tady byl poprvé a strávil jsem tu dohromady skoro půl roku, mrakodrapy ve čtvrti West Bay vůbec nestály. Pokud se po Dauhá rozhlédneme, vyrostlo tu nespočet výškových budov. Snaží se být velice moderní metropolí, perlou Arabského poloostrova. Má ale velkou konkurenci v dalších bohatých městech, hlavně ze Spojených arabských emirátů."

Jaké to vůbec bylo, když jste se z pražské Dukly octl tady, v úplně jiném světě?

"Bylo to životní dobrodružství, nastartovala se tu moje cesta a já mám proto Katar hrozně moc rád, protože ti lidé tu jsou úplně jiní, než je známe z evropské kultury. Tady jsem byl hozený do vody. Nebudu zastírat, že se to první týdny neobešlo bez toho, že jsem byl zkroušený a neukápla slza."

Jakou mají Katařané mentalitu?

"Oni jsou velmi klidní, pohodoví, což vychází v podstatě z toho, jaké tu je podnebí. Dříve, když nebyla klimatizace, tady nebylo místo, kde by bylo života na přímém slunci. S jejím vynálezem se všechno změnilo. Lidé nicméně zůstávají stejní, jako byli dřív. Když se s nimi na něčem člověk domluví, musí se jim připomínat, hlásit, oni to pak s úsměvem udělají a chtějí za to být pochváleni. Když to člověk tak vezme, najde si s nimi plno zábavy.

Máte mezi nimi nějaké přátele?

"Když jsem tady byl, hrál jsem s plno místními Katařany, několikrát jsem byl i v jejich rodinách, třeba na narozeninových oslavách, což pro mě byly velké zážitky. Pár spoluhráčů jsem teď potkal na mistrovství světa, tak jsem s nimi prohodil několik slov, ale že bychom si telefonovali, to rozhodně ne."

Jakou má zdejší klubová házená úroveň?

"V Perském zálivu má velkou tradici. Nejen v Kataru, ale ve všech zemích. Katar je však převyšuje, poslední roky se klubová házená zvedla. Oni mají rádi sport obecně, investují do něj. Když jsem tu byl před těmi dvanácti lety, bylo to spíše takové humorné. Místní Katařani opravdu nedosahují velkého vzrůstu, jsou spíše drobné postavy a oproti mně měli značnou nevýhodu. Na druhou stranu mají takovou hravost, urputnost, chtějí něco dokázat. Ač jsou nedisciplinovaní, protože docházka na tréninky a mítinky byla někdy opravdu drastická. Jako kdyby neexistoval pevný čas, na některé se čekalo i dvě hodiny. I tím, že věděli, že tady bude mistrovství světa, najmuli nejlepší trenéry z Evropy a dali jim dobrý koncept. Tréninkové možnosti v Kataru jsou jedny z nejlepších na světě. Je vidět, že klubová házená i nároďák se zvedly."

Katar angažoval kouče Valera Riveru, který před dvěma lety získal se Španělskem titul mistrů světa. Co si o tom myslíte?

"Katar se posílil plno naturalizovanými Katařany, kteří jsou z bloku bývalé Jugoslávie, je tam i jeden Francouz, a to oni potřebovali. Nemají totiž na spojkách či postu brankáře žádného konkurenceschopného domácího hráče, který by jim dával možnost na tomto šampionátu hrát důstojnou roli. Já to neodsuzuju, ale respektuju, v pravidlech házené je to možné, pokud ten člověk nehrál za svou vlast déle než tři roky. I hrstka fanoušků je dovádí k tomu, že dokážou ze sebe dostat trochu víc. Teď mají na kontě postup do osmifinále, což je pro ně úžasný úspěch."

Jak podle vás zvládají organizaci, co říkáte na poloprázdné haly?

"Preciznost si penězi koupit nejde. Bylo mi jasné, že to bude trochu pokulhávat, ale oni se učí za chodu a opravdu se snaží, a to jde akceptovat. Ale když to srovnáte s evropskými standardy, že něco řeknete a domluvíte na přesný čas, tak je to potom velké zklamání. To je neřešitelný problém. Mistrovství světa ve fotbale si nemůže dovolit mít takové organizační deficity."

Cílem Kataru budou olympijské hry. Jenže v létě tu bývají až padesátistupňová vedra. Co s tím?

"Já jsem fanoušek Kataru, jsem tu rád, ale jakým způsobem dokážou garantovat to, že přelstí přírodu, to se sám nechám překvapit. Něco se s tím udělat musí. Hrát fotbal v takových vedrech, jaká tu panují, není možné."

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Filipem Jíchou o jeho působení a situaci v Kataru

Hlavní zprávy