Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Jícha neměl svůj den a Čechy vychytal "poločech"

Niš – Čeští házenkáři podlehli na evropském šampionátu favorizovaným Švédům 29:33 i vinou výborného výkonu gólmana v brance Skandinávců Andrease Palicky. Pětadvacetiletý brankář, syn českého otce a švédské matky, předvedl jeden z nejpovedenějších výkonů v národním týmu. Doplatil na to i Palickův kamarád z německého Kielu Filip Jícha.

"Můj děda v Česku zápas sledoval a doufám, že je na mě pyšný. Samozřejmě je to pro mě velmi zvláštní výhra, když mám u vás rodinu a v klubu dva české spoluhráče," řekl po utkání šťastný Palicka.

Zajímavostí je, že se v duelu utkalo pět spoluhráčů a kamarádů z německého Kielu. Na české straně to byl vedle Jíchy také Daniel Kubeš a na straně Švédska to byl Palicka, křídelník Henrik Lundström a Kim Anderson. Hráčům ze severu Evropy se dařilo víc.

Český tahoun Filip Jícha neměl svůj den. I když byl se sedmi zásahy nejlepším střelcem týmu, potřeboval na ně 19 pokusů. Neuspěl zejména v klíčové pasáži druhého poločasu, kdy tým sahal po vyrovnání. "Všechny šance, které jsem měl, bych měl dát," podotkl Jícha. Českou obranu deptal především strojově přesný levoruký křídelník Niklas Ekberg, který se severským klidem nasázel deset gólů a nasměroval Švédsko k výhře.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Jiřího Kalemby

Čeští reprezentanti však ve výsledku tragédii nevidí. Postup ze skupiny je stále možný. "Zůstal bych chladný, musím sportovně přiznat, že soupeř byl lepší. Budeme mít další zápas proti Makedonii, tam můžeme dát všechno do pořádku," dodal Jícha.

Český tým čeká v rozhodujícím utkání o postup do osmifinále šampionátu nevyzpytatelné mužstvo. Se čtvrtým nejlepším týmem světa Švédskem Makedonci remizovali, s Německem prohráli jen o gól. Když vyhrají, postoupí. Na každém zápasu podporuje svůj tým na 4 000 horkokrevných fandů. "Bude to žhavý tanec, v předchozích dvou utkáních udělali diváci fantastickou atmosféru. Stále si ale myslím, že herně i mentálně máme na to, abychom zápas proti těžkému prostředí zvládli," uvedl kouč české reprezentace Martin Lipták.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články