Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Jícha: Jsem již fit, ale do optimální výkonnosti mám daleko

Plzeň – Dobrá zpráva pro české fanoušky házené. Filip Jícha, největší hvězda národního týmu, je již po operaci kotníku stoprocentně zdráv. Sám však přiznává, že před blížícím se mistrovství světa ještě musí pořádně potrénovat. "Vidím, že musím ještě hodně pracovat, abych se dostal do svého optimální výkonnosti," podotkl. Světového šampionátu se ale už nemůže dočkat.

Dvaatřicetiletý Jícha po operaci téměř tři měsíce nehrál, než se 14. prosince vrátil na palubovku v duelu s Hannoverem. Do reprezentační přestávky stihl odehrát ještě další tři bundesligové duely a jeden zápas Německého poháru. "Těch pět zápasů mi ukázalo, že musím ještě hodně trénovat, ale také, že jsem fit. Kotník je stoprocentně zdravý," uvedl Jícha.

Do optimální výkonnosti má podle svých slov ještě poměrně daleko. "Pro sportovce je velmi těžké označit, jak přesně na tom je, jak vysoká v procentech je jeho momentální výkonnost. Ale vidím, že musím ještě hodně pracovat, abych se dostal do své optimální výkonnosti," podotkl Jícha.

"Momentálně musím pracovat na kondici, ale rád bych pracoval i na házenkářských věcech. To musím a věřím, že soustředění v Plzni mi v tom hodně pomůže," uvedl nejlepší házenkář světa za rok 2010.

Na západě Čech trénuje pod vedením bývalých opor národního týmu Jana Filipa a Daniela Kubeše, s nímž ještě v červnu vybojoval účast v Kataru. "Nemám žádný problém se s tím sžít. Pro mě byl Dan v mužstvu jedním z největších kamarádů. Tím, že je teď trenérem národního týmu, je pro mě přínosem, protože máme na házenou podobný pohled," řekl Jícha.

"Jsem rád, že česká házená má někoho, jako je on a Honza Filip, kteří se snaží přinést nové věci. Co mě s Danem nebaví, jsou jeho rozcvičky, které jsou extrémně bolestné. Ale respektuju to a cvičím," smál se Jícha.

Češi do šampionátu vstoupí za dvanáct dní zápasem s největším favoritem turnaje Francií. Vedle ní mají ve skupině Švédsko, Egypt, Alžírsko a Island, který se na turnaj dostal kontroverzně místo odstoupivších Spojených arabských emirátů. "Teď už je všechno dané. Musíme to respektovat tak, jak to je. A těším se na mistrovství světa," podotkl Jícha.

Je nám líto, video expirovalo.
Hvězdný házenkář Jícha zatím dohání tréninkové manko

Operace a pauza trochu změnily jeho pohled na sport. "Při 80 zápasech v minulé sezoně jsem jel jen na udržovací režim svého těla. A ono si pak řeklo, že potřebuje oddych. Vystavilo mi tedy účet a zřejmě nejen za poslední sezonu," přemítal Jícha. "Pochopil jsem, že nejdůležitější je být absolutně fit. Proto jsem se před operací rozhodl, že už chci být zdravý, a proto nastal čas se uzdravit," dodal.

Během rekonvalescence na rehabilitační klinice v Řezně měl možnost dokonale poznat své tělo. "A řešil jsem s ním problémy, na které jsem neměl čas. Měl jsem možnost 'mluvit' se svým tělem. To mě velmi bavilo, protože v sezoně to vlastně nejde, protože vás pořád něco bolí," uvedl Jícha.

"Zatěžoval jsem při cvičeních úplně jiné partie, což jsem v sezoně nezvládal. Přetáhl jsem přes hlavu 'cvičební úbor', ne házenkářský dres, a pracoval na očistě svého těla. Cítil jsem, jak získávám sílu, jak jsem ohebnější a jak se vracím tam, když jsem byl na vrcholu," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články