Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Jícha doufá, že neúspěch neznamená konec jedné generace

Praha - Nejlepší házenkář roku 2010 Filip Jícha neskrýval po vyřazení českého týmu z evropského šampionátu v Srbsku velké zklamání. Po příletu do vlasti si posteskl, že reprezentace zahrála dobře jen v úvodním utkání proti Německu a v dalších duelech skupiny se Švédskem a Makedonií nedokázala přenést do své hry kvalitu z přípravného období. Jícha však věří, že neúspěch neznamená konec současné generace. Češi se podle něj pokusí o nápravu v červnové kvalifikaci o účast na mistrovství světa.

Filip Jícha v utkání proti Makedonii
zdroj: ČTK/AP

Po příletu ze Srbska však v nejlepším střelci českého týmu na šampionátu stále ještě převládalo zklamání z nepovedeného vystoupení na turnaji. "Ještě to z nás nevyprchalo, to musím přiznat. Na druhou stranu jsme natolik sportovci, že se umíme podívat pravdě do očí a vidět, že jsme turnaj nezvládli. Šlo nám to jen v prvním zápase, na Švédy jsme neměli a zápas s Makedonií nám nevyšel," uvedl Jícha v rozhovoru pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

Připustil, že Čechy nezastihl šampionát v dobré formě. "Nedokázali jsme přenést do hry tu kvalitu, kterou jsme měli v přípravě. Prostě jsme nezahráli tak, jak bylo potřeba k postupu," řekl Jícha. Litoval především toho, že český tým nedokázal využít úvodní nečekanou výhru nad Německem. "Nemáme na co se vymlouvat, sami jsme mohli proměnit dva mečboly. Nemohli jsme spoléhat na ostatní," uvedl.

Nejvíc ho ale mrzelo, že už si v národním týmu nezahraje s Janem Filipem, který ohlásil konec reprezentační kariéry. "To je na tom vyřazení to nejcitlivější. Jak hrozně rád bych to vrátil zpátky a mohl s touto partou ten rozhodující zápas vyhrát, aby ještě zažili úspěch," řekl Jícha. Po utkání si prý hráči mezi sebou neúspěch dlouho vyříkávali. "Sedli jsme si na hotelu, každý si řekl své a některé projevy byly opravdu hodně emotivní. Pro Honzu to muselo být asi nejsložitější, ale já věřím, že bude týmu v budoucnu prospěšný i v jiné pozici. Stále nám má co dát," podotkl Jícha.

Jícha: Chceme končit sezonu úspěchem

Věří, že neúspěch na šampionátu ještě nemusí znamenat konec současné generace, byť vedle Filipa uvažují o konci reprezentační kariéry i další hráči. "Doufám, že to konec tohoto mužstva není. Samozřejmě může skončit Honza, možná ještě jeden další hráč, ale ostatní budou pokračovat," prohlásil Jícha.

O nápravu podle něj Češi zkusí zabojovat v červnu v play-off kvalifikace mistrovství světa. "Teprve pokud tam bychom byli neúspěšní, tak můžeme mluvit o tom, že dojde k větší obměně. My však chceme končit sezonu úspěchem, abychom Euro napravili. Musíme to skousnout a koukat, co nás čeká," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články