Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Jestli se vrátím do branky, tak už jen proto, abych se s reprezentací rozloučil, říká Galia

Chtěl chytat za národní tým i na současném evropském šampionátu na Slovensku, ale osud změnil plány dvaačtyřicetileté opory házenkářské reprezentace Martina Galii. Po těžkém zranění a operaci kolena se stále ještě hráč polského klubu Górnik Zabrze účastní mistrovství jen jako specialista na přípravu brankářů.

Je nám líto, video expirovalo.
Galia: Vrátím se, už jen abych se rozloučil na hřišti

“Už dříve jsem působil jako pravá ruka trenéra,“ vzpomíná muž, který už se do reprezentační branky vrátí, jen pokud mu to zraněné koleno dovolí, ale... “Už bych to chtěl udělat jen proto, abych se rozloučil na hřišti,“ dodal s tím, že to už řekl také vedení týmu.

Po zranění bylo jeho rozhodnutí, že na ME chytat nebude, rychlé. “Chtěl jsem na mistrovství jet aspoň v pozici specialisty na přípravu brankařů a všichni o mě stáli, jak vedení, tak trenér i kluci, takže to bylo jednoduché rozhodnutí,“ vysvětluje Galia.

Ovšem v klubu, kde má hráčskou smlouvu, to viděli jinak. “Řekli, že mě uvolní jen tehdy, když se vzdám měsíčního platu,“ říkala bývalá opora týmu, která s tím ale nesouhlasila, protože nebude pryč tak dlouho. Nakonec se mu podařilo s vedením klubu dohodnout. “Povedlo se mi vyjednat jen neplacenou dovolenou po dobou šampionátu,“ popsal.

Na mistrovství Evropy má na starost přípravu brankářů. Nejdůležitější je podle jeho názoru videoanalýza. “Zejména rozbor u videa a pak psychika. Protože gólman je specifický post a ti kluci se musejí cítit v pohodě,“ říká s tím, že respektuje rituály gólmanů a nesnaží se jim nic vnucovat. „Netlačím je do ničeho, co sami nechtějí,“ dodává.

Problémy s covidem, které tým provázely, nakonec vidí Galia i pozitivně: “Zameškali jsme spoustu tréninků, ale nahrazujeme to bojovností a myslím, že nás to naopak stmelilo. Možná že kvalitou na tu špičku nemáme, ale snažíme se to nahradit právě bojovností,“ dodává.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články