Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Jak na nejlepší házenkářku světa? Bašný už ví, ale neprozradí

Helsingborg (Švédsko) – V cestě mistrovstvím Evropy čekají na české házenkářky v úterý Rumunky. Hlavní hrozbou je především nejlepší hráčka světa Cristina Neaguová. Trenér Jan Bašný má přichystané dvě varianty. Jednou z nich je eliminovat přímo ji, druhou je zabránit tomu, aby chystala gólové příležitosti pro ostatní. Bašný už jednu z variant zvolil, ale neprozradí jakou.

Jan Bašný
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Podle českého trenéra hra Rumunek stojí a padá se dvěma hráčkami, především s Neaguovou. "Je to mnoho let nejlepší hráčka světa. Je silná, rychlá, ale taky má cítění na to vybrat správné rozhodnutí v herních situacích. Nejenže střílí branky, ale chystá je i pro ostatní. To neumí všechny typické střelkyně," řekl Bašný.

Proto zvažoval, zda chtít zastavit Neaguovou ve střílení branek, nebo v rozehrávání akcí. "Ostatní hráčky mají více prostoru, protože se soupeřky soustředí na ni. Všechny týmy, co to tak udělaly, s Rumunskem prohrály. Jediné Norsko to neudělalo a vyhrálo. Ale zase je to Norsko," uvedl Bašný.

V posledním vzájemném zápase prohrály české házenkářky s Rumunkami v loňském roce na turnaji v Paříži o pět branek. "Víme, o co půjde. Proto to zkusíme nějak uhrát," řekl Bašný.

Nadmíru těžká cesta

Pokud chtějí Češky pomýšlet na postup mezi nejlepší čtveřici týmů, musí vyhrát jak s Rumunkami, tak středeční zápas s obhájkyněmi evropského titulu a úřadujícími světovými šampionkami Norkami. Ani to by jim ale nemuselo stačit. Zatím mají na kontě dva body za úvodní výhru na šampionátu nad Maďarskem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články