Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Island v prvním šlágru přehrál Portugalce. Írán a Kapverdy slaví historické výhry na MS

Povinná vítězství, ale také historické výhry nabídl druhý den mistrovství světa házenkářů. Kapverdy se už po prvním zápase příblížily k velkému úspěchu a postupu ze základní skupiny MS, když zdolaly Uruguay 33:25. Íránci zase zaskočili Chilany a vyhráli těsně 25:24. V prvním souboji dvou kvalitních celků zdolali Islanďané 30:26 Portugalsko. Domácí Švédové si i přes počáteční nervozitu v zakončení poradili s Brazilci 26:18. Maďaři rozstříleli Korejce, Slovinci si poradili se Saúdskou Arábií a Španělé s Černou Horou. Přímé přenosy všech zápasů z MS sledujte na programu ČT sport a webu ctsport.cz.

Island uspěl v nabité skupině D v prvním důležitém souboji s Portugalskem. V Kristianstadu měl prakticky domácí atmosféru, která ho hnala za úspěchem. Seveřané se opět mohli opřít o střelce Ómara Ingi Magnússona, ale ještě o dvě branky víc, tedy devět, vstřelil Bjarki Már Elísson.

Historické výhry Íránců a Kapverďanů

Odehráli teprve své první utkání a už mají našlápnuto k historickému postupu. V systému, kdy ze základní skupiny postupují tři týmy, si Íránci a Kapverďané připsali stěžejní výhru. Íránci i díky skvělému brankáři Siavošimu. Ten chytl úctyhodných 17 střel včetně závěrečné v poslední minutě, která asijskému týmu přihrála překvapivý triumf nad Chile.

Úřadující vicemistři Afriky Kapverďané zvítězili poprvé v historii na mistrovství světa. Uruguay přehráli přesvědčivě 33:25. Afričané debutovali na světovém šampionátu předloni v Egyptě, kde začali porážkou s Maďarskem. Zbylé zápasy prohráli kontumačně kvůli koronavirové nákaze v týmu.

Skvělý zákrok brankáře Uruguaye Felipe Gonzáleze:

Favorité nezaváhali

Domácí Švédové se ve areně Scandinavium v Göteborgu v prvním poločase s Brazilci dostávali z lehké nervozity. O půli sice šli do kabin s vedením 11:9, ale na jejich poměry spálili několik šancí, skvěle chytal brankář Rangel da Rosa. Ve druhé půli se však zaskvěl více domácí gólman Andreas Palicka, který byl zvolen hráčem zápasu a přispěl k výhře 26:18. Další favorit – Španělé – si pak poradil s Černou Horou 30:25.

Maďarsko zvažuje, že se vzdá ME házenkářek

Maďarsko zvažuje, že se vzdá spolupořadatelství mistrovství Evropy házenkářek v roce 2024.  Příští rok měla tato země od 28. listopadu do 15. prosince pořádat šampionát společně s Rakouskem a Švýcarskem. Hrát se mělo v Budapešti, Debrecínu, Innsbrucku a Basileji.

Maďaři se musí na turnaji obejít bez klíčových spojek Dominika Mathého a Ádáma Juhásze. Palebnou sílu tak musel obstarat Máté Lékai, jenž zaznamenal sedm branek a vedl svůj tým za pohodlným vítězstvím. Korejci prohrávali celé utkání, většinou o sedm a více gólů. Nakonec padli 27:35. Slavili i Slovinci, kteří si suverénně poradili se Saúdy 33:19. Nejlepším hráčem utkání byl šestigólový Blaž Janc.

Mistrovství světa házenkářů:

Skupina A (Krakov):

Chile - Írán 24:25 (11:13),

Španělsko - Černá Hora 30:25 (15:12)

Skupina B (Katovice):

Saúdská Arábie - Slovinsko 19:33 (8:16)

Skupina C (Göteborg):

Kapverdy - Uruguay 33:25 (17:11),

Švédsko - Brazílie 26:18 (11:9).

Skupina D (Kristianstad):

Maďarsko - Jižní Korea 35:27 (21:11),

Island - Portugalsko 30:26 (15:15)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články