Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

I přes splněný cíl není trenér českých házenkářek Bašný spokojený s předvedenou hrou

České házenkářky sice na mistrovství světa ve Španělsku splnily základní cíl a postoupily ze základní skupiny do osmifinálové fáze, jejich trenér Jan Bašný ale připustil, že s herním projevem nebyl příliš spokojen. Je přesvědčen, že na výkonech týmu se podepsaly absence a také nezkušenost některých hráček. Na druhou stranu ho ale některé mladé naděje potěšily a věří, že v blízké budoucnosti budou z účasti na šampionátu těžit.

Jan Bašný
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

Český tým ve Španělsku postoupil z třetího místa v základní skupině díky výhře nad Slovenskem. V následné osmifinálové fázi obsadily reprezentantky předposlední páté místo poté, co dnes porazily Kongo. S turnajem se rozloučily s bilancí dvou vítězství a čtyř porážek. O tom, na jakém místě skončí, se rozhodne v pondělí.

"Nakonec jsou z toho dvě výhry a čtyři porážky zhruba jako na všech předchozích světových šampionátech, na kterých jsme byli předtím. Určitě ten náš herní projev nebyl takový, jaký jsme si přáli," řekl v nahrávce pro média Bašný.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Nepodařilo se udržet kvalitní hru po celý zápas

"Hlavní cíl, kterým bylo postoupit do hlavní skupiny, se nám podařilo splnit. Ale určitě nejsem spokojen s naším herním projevem. Bohužel jsme nebyli schopni v některých zápasech, ve kterých jsme hráli dobře 15, 20, 30 nebo 40 minut, udržet tuto hru na celých 60 minutách," doplnil kouč, který vede českou reprezentaci od roku 2010.

Na minulém mistrovství světa předloni národní tým chyběl, ale před čtyřmi lety nečekaně došel až do čtvrtfinále a konečným osmým místem stanovil nejlepší výsledek v samostatné historii. Z tehdejšího kádru na letošním turnaji startovalo jen pět hráček. Bašnému z nejrůznějších důvodů vypadlo před začátkem několik opor.

Chybět mohly zkušenosti, tvrdí Bašný

"Možná že chyběly zkušenější hráčky. Když se podíváte, kdo v dubnu před sedmi měsíci vyhrál kvalifikaci a kdo hrál dnes tady, tak chybí devět z 16 hráček. Udělejte si obrázek sami, jestli tým je nebo není zkušený. Ty výkony byly dané určitou herní nevyzrálostí, kolektivní nezkušeností. Ale ty mladé hráčky se tu neztratily. Budou pokračovat ve svém progresu a určitě to příště bude lepší," uvedl Bašný.

Nechtěl být konkrétní, které hráčky ho potěšily a které naopak zklamaly. V dobrém světle se ukázala například mostecká spojka Charlotte Cholevová. "Určitě mě potěšilo, že ty hráčky, které na předchozích šampionátech nebyly, protože nebyly nominované nebo ještě byly příliš mladé, se tady určitě neztratily. To je pozitivní a s tím jsem určitě spokojen," prohlásil Bašný.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Jeho tým čeká v úvodu příštího roku vyvrcholení kvalifikace mistrovství Evropy. Češky nerozehrály čtyřčlennou skupinu dobře a po dvou z šesti zápasů jsou bez bodu. Na šampionát postoupí pouze první dva celky v tabulce.

"Tým tady na mistrovství světa určitě získal určitou zkušenost. Kvalifikace mistrovství Evropy je rozehraná, jsme v jedné třetině. Důležitý bude dvojzápas s Ukrajinou v březnu, v případě dvou výher šance (na postup) určitě je," dodal Bašný, který vedle reprezentace působí na klubové úrovni ve Francii.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články