Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hvězda házenkářek Korešová: Trenér Bašný pozvedl reprezentaci, moc nás to teď baví

České házenkářky čeká v březnu pokračování evropské kvalifikace. Iveta Korešová chce i proto hrát dál, ačkoli dopředu avizovala, že by ráda v nejbližší době založila rodinu. Zároveň je ráda, že reprezentace pod taktovkou trenéra Jana Bašného šlape, přestože jí jen těsně unikla možnost zúčastnit se mistrovství světa.

Iveta Luzumová
zdroj: ČTK autor: Kubeš Slavomír

Kapitánka českého týmu Korešová, v minulosti hrající pod dívčím jménem Luzumová, se v červnu vdala. V kvalifikaci o mistrovstí Evropy ale hodlá pomoci.

"Postupně jsem chtěla zakládat rodinu, což jsem dopředu avizovala. Už nejsem nejmladší, tak je na čase. Uvidíme, jak dlouho to potrvá, ale pokud se teď něco nestane, budu do té doby hrát," říká.

Třicetiletá házenkářka je ale přesvědčena, že návrat ke sportu jejího srdce by i tak šel případně skloubit. "Zvládnout to určitě jde, spoluhráčky i kamarádky to dokázaly, vrátily se k vrcholovému sportu," tvrdí Korešová.

Momentálně hraje za německý Thüringer a jak vzpomíná, začátky byly hodně těžké. V jejím předchozím působišti ve Francii v týmu Mios Biganos se jí totiž velmi dařilo.

Je nám líto, video expirovalo.
Míčové hry 2019

"Ale chtěla jsem být blíž rodině a manželovi. Všichni mě od toho zrazovali, protože trenér měl svou oblíbenkyni, která hrála na mé pozici. Já jsem chtěla odvádět maximum, ale bohužel se potvrdilo, že jsem ze začátku skoro nehrála," popisuje už tíměř sedm let starý přesun.

Spoluhráčky Korešové říkaly, že na to, jaké měl trenér zvyklosti, ještě hrála hodně. Pak se jí začalo dařit a propracovávala se více do týmu. "Potom tam bylo zranění trenérovy oblíbené hráčky, převzala jsem to a ukázala, že hrát umím, a on mi začal věřit. Vypracovala jsem se na pozici, kde jsem nyní," říká česká střední spojka.

Pod koučem Bašným v národním týmu hraje ráda. "Od té doby, co reprezentaci převzal, tak opravdu stoupáme vzhůru, hodně nás to pozvedlo, dřív to tak určitě nebylo. Všichni jezdíme na srazy rádi, baví nás to a tým je skvělej, máme se všichni moc rádi," září Korešová.

Česká házenkářka Iveta Luzumová
zdroj: Alžběta Vejrostová/chf.cz

Bašný podle ní nesází na individuality a hvězdy, ale týmovost. "Každý musí přijmout svou roli v týmu a každý musí dát do zápasu a tréninku sto procent. Trenér říká, že úspěch se dostaví. Funguje nám to, ale na mistrovství světa jsme bohužel chyběly," uvádí Korešová ke světovému šampionátu, který v Japonsku nakonec poprvé v historii ovládly Nizozemky.

Ona sama považuje za nejlepší výsledek týmu osmé místo z mistrovství světa 2017. Výrazný úspěch ale Češkám zatím schází.

"Většina holek hraje kvalitní soutěže. Je to systémem, ostatní státy mají podporu, různá centra, přizpůsobené školy, házené věnují celý život, odmala ví, jak mají posilovat, jak se stravovat, to u nás není na takové úrovni."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články