Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Horák se těší na "své" Bělorusy. Trenérovi poradí fígle, ale varuje před podceněním

V Brestu už druhý rok hraje za místní Meškov. Proto český házenkář Pavel Horák má před nadcházejícím dvojzápasem kvalifikace mistrovství Evropy proti Bělorusku o motivaci postaráno. Šestatřicetiletý lídr obrany už trenérovi radil, co by na soupeře mohlo platit. Zároveň však varuje před podceněním, které by Čechy mohlo připravit o předčasnou jistotu postupu na šampionát. První utkání Česko - Bělorusko sledujte ve středu od 18:00 živě na ČT sport a webu ctsport.cz.

Pavel Horák
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

"Osobně mám velkou motivaci Bělorusy porazit. Navíc si myslím, že máme v uvozovkách chytřejší hráče. Ale Bělorusy není radno podceňovat, jelikož už jen výčet hráčů a klubů, ve kterých hrají, je staví papírově možná o něco výš než nás. Mají mnohem víc hráčů, kteří se účastní bojů v Lize mistrů a nehrají tam vedlejší role," uvedl Horák.

"Když si vezmete hráče, jako jsou Kuleš a Karolok z Kielců, tak ti hrají v mančaftu, který si dělá ambice na vítězství v Lize mistrů. Další kluci hrají v Záporoží, odehráli taky výbornou skupinu. Puchovskij byl dokonce vyhlášen nejlepším hráčem uplynulého měsíce Ligy mistrů. Šikovným rozehrávačem je i Podšivalov. Mají minimálně tři kvalitní rozehrávače, tři levé spojky, leváků mají taky dost. Křídla šikovná, rychlá. Mají z čeho vybírat. Lehký soupeř to nebude," dodal Horák.

V Bělorusku působí od předloňského léta, takže pomáhal českým trenérům s přípravou. "Byl bych špatným hráčem a kolegou, kdybych nebyl schopný poradit a říct něco o hráčích, se kterými, nebo proti kterým jsem hrával a hraji. Spousta běloruských hráčů už je v zahraničí, ale u těch, které znám, by pro mě měla být výhoda proti nim bránit. Ti by mě neměli mít čím překvapit. Alespoň ne ti z Brestu," řekl s úsměvem Horák, který po sezoně změní působiště a stane se hráčem německého Kielu.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři se připravují na Bělorusko, výhra je výrazně přiblíží k ME

Na Bělorusko by podle něj měla platit tvrdá a disciplinovaná hra. "Mají výborné střelce a pivota. Ale jak znám běloruské hráče i ze svého týmu, jejich slabinu bych popsal jako problém s disciplínou. Taky to nejsou zrovna největší bojovníci, což ale samozřejmě neplatí o všech," podotkl.

"Myslím, že když budeme chytře hrát a nebudeme produkovat zbytečné chyby, mohli bychom je v obou zápasech porazit. Musíme hrát tvrdě, abychom jim to znechutili," dodala česká spojka.

Horáka překvapilo, jak dobře se v Brestu žije. "Myslel jsem si, jaká není Bělorusko exotická destinace, ale zase takový rozdíl oproti naší české zemi to není. Jediná větší nepříjemnost je, že se na hranicích s Polskem při vjezdu i výjezdu stojí a čeká a člověk potřebuje víza, ale jinak se to tady dá přežít. Kromě rodiny a golfu mi tady nic nechybí. Bělorusko je úplně normální země s normálními lidmi," uvedl Horák.

Český tým má evropskou kvalifikaci skvěle rozehranou. Zvítězil v prvních dvou zápasech na podzim, a pokud dvakrát porazí Bělorusko, už s předstihem si zajistí účast na šampionátu. "Skupinu jsme opravdu nemohli rozehrát lépe. Do druhé fáze kvalifikace vstupujeme s tím, že opět chceme uhrát všechny čtyři body, abychom si tuto kvalifikační skupinu ulehčili a nemuseli se stresovat opět v létě, kdy už je sezona u konce a všichni jsme unavení," řekl Horák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články