Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Házenkářům nemusí stačit ani výhra s Ukrajinou. Držím palce Rakousku, hlásí Zdráhala

Scénář, o kterém se v týmu nemluví. Čeští házenkáři sehrají ve Vídni proti Ukrajině třetí utkání základní skupiny na mistrovství Evropy. Přestože v neděli porazili Severní Makedonii, za určitých okolností jim nemusí k postupu stačit ani vítězství nad ukrajinským soupeřem. A to za předpokladu, že Makedonci porazí domácí Rakušany o dva nebo tři góly.

Kapitán Ondřej Zdráhala na Euru v duelu s Makedonci
zdroj: Český svaz házené autor: Ivo Dudek

Co je ovšem nepříjemnější, hráči se mohou případný smutný verdikt o své budoucnosti na turnaji dozvědět ještě před svým zápasem. Domácí vyzvou Severní Makedonii od 18:15. Duel svěřenců Daniela Kubeše a Jana Filipa je na programu ve 20:30. Ze skupiny postupují dva celky.

"Jezdíme do haly, tak abychom tam byli hodinu čtyřicet minut před zápasem. Já utkání sledovat nebudu a myslím si, že asi nikdo na něj nepůjde. Musíme se soustředit na svůj zápas, protože s výsledkem nic nenaděláme, ani kdybychom křičeli z tribuny. Jestli tam nebude deset tisíc fanoušků, ale deset tisíc plus jeden fanoušek Rakouska, stejně s tím nic neuděláme," ujistil kapitán Ondřej Zdráhala.

Nejlepší variantou by pro Čechy bylo vítězství Makedonců o pět a více branek. Se svými rivaly by totiž z turnaje vyřadili Rakušany a přenesli si dva body do další fáze za výhru právě proti celku okolo hvězdného Kirila Lazarova. "Osobně jsem chtěl jít se dvěma body ze skupiny. Ovšem teď, abych řekl pravdu, budu radši, když Rakušák porazí Makedonce, my porazíme Ukrajinu a postoupíme ze skupiny," uvedl Zdráhala.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři zvítězili v dramatickém utkání ME se Severní Makedonií

Střední spojka Wisly Plock se totiž obává i kalkulace ze strany balkánského soka. "Vemte si, že když půjde Makedonie s námi ze skupiny, tak jde s nulou, jelikož s námi prohrála. Pokud povede před koncem o pět gólů, tak si to umí pohlídat tak, aby šla ze skupiny se dvěma body," naráží český lídr na možnost dohrání utkání na výhru o dva nebo tři góly.

"Ani to možná nebude vypadat tak, že to chtěli. Mohou prostě ztratit balon a pohlídat si to. Budu držet Rakušákům palce, ať vyhrají. Ale ať už to dopadne jakkoliv, musíme z tohoto turnaje odcházet s pocitem, že jsme pro to udělali všechno," prohlásil Zdráhala.

Za předpokladu makedonského vítězství o jeden nebo o čtyři góly by rozhodovala další pomocná kritéria. Ve hře o další fázi zůstává i dosud bez bodu poslední Ukrajina, kterou by poslala dál výhra nad Českem aspoň o dvě branky a zároveň vítězství Rakouska.

Házenkářům bude chybět zraněný Klíma

Házenkářům bude v utkání proti Ukrajině chybět Matěj Klíma. Dvacetiletý hráč pražské Dukly, který v úvodních dvou zápasech skupiny proti Rakousku a Severní Makedonii zůstal jen na lavičce, si na pondělním tréninku při dopadu z výskoku poranil kotník a na soupisce ho nahradí pivot Petr Šlachta.

Všechny tyto úvahy mohou elimonovat domácí, když potvrdí roli favorita. "Rakušané určitě budou chtít vyhrát. Uvidíme, jak to bude. Mně se zdálo, že Makedonci už mleli z posledního ke konci našeho utkání. Rakušané mají daleko mladší mančaft. Pro starší Makedonce je  těžší hrát obden než třeba pro Nikolu Bilyka, který je už teď top hráč. V závěru obou zápasů to vzal na sebe," sdělil Zdráhala.

Ukrajina riskuje v sedmi hráčích

A co bude platit na Ukrajince? "Jsou to vysocí a statní hráči na spojkách. Ještě větší než všichni ostatní, s kterými jsme hráli. Dává to zase šanci pro naše menší hráče. Dostat jejich obránce do pohybu. Ale musíme ty situace jeden na jednoho dotáhnout až do konce. Jakmile to bude napůl, tak nás odnesou jako takové stroje," pousmál se kouč Filip.

Český soupeř často hraje v sedmi hráčích v poli, což už několikrát na turnaji ukázal, jak v přesilovce, tak mimo ni. Filipovi a Kubešovi svěřenci mohou zkoušet střelbu přes celé hřiště do odkryté branky. "Ono se to možná zdá jako jednoduché, že je prázdná brána, ale pod tím stresem to snadné není. Nevíme, jestli je to úplně dobrý nápad. Když bránu netrefíte, znovu se musíte zase bránit," upozornil Filip.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články