Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Házenkářský projekt česko-slovenské ligy je na bodu mrazu, české kluby jsou proti

Praha – Plánovaná liga nejlepších českých a slovenských týmů je v ohrožení. Projekt uvázl na mrtvém bodě poté, co deset z dvanácti českých klubů odmítlo společnou dlouhodobou soutěž. Pro návrh hlasovali jen zástupci Dukly a Zubří, sami hráči české extraligy se v názorech rozcházejí. Situace by se však měla vyřešit co nejdříve, aby se vše stihlo na případný start letos na podzim.

Házenkáři Tatranu Prešov vyhráli Česko-slovenský pohár v roce 2015 i 2016
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Plánovaný projekt společné soutěže navazuje na dřívější myšlenku interligy a také na společný Česko-slovenský pohár, ve kterém v posledních dvou letech změřily síly první dva týmy české a slovenské ligy.

Letos v lednu se ale proti oficiální dohodě, podle které se ligy mělo účastnit deset českých a šest slovenských týmů, vymezilo deset z dvanácti českých klubů. S projektem souhlasily jen Dukla a Zubří. Hráči, trenéři a činovníci jednotlivých mužstev však nejsou jednotní.

"Z mého pohledu Prešov a další dva slovenské mančafty tu kvalitu jako naše špička extraligy mít budou, takže v součtu to je nějakých šest kvalitních utkání navíc. Pokud kluby nebudou mít profesionální zázemí a hráči profesionální smlouvy, tak je potom jakákoliv nadstavba naší extraligy strašně komplikovaná," myslí si trenér Plzně Martin Šetlík, který naznačil, co českou házenou trápí nejvíce.

"Je to vždycky motivující zahrát si proti nim (Slovákům). Oni jsou profi-hráči a my jsme něco napůl. Těžko se to skloubí, je to na rozvaze. Jelikož jsme jakoby v centru Česko-Slovenska, tak nás to nebude stát tolik sil, ale soucítím s kluky, kteří jsou z Plzně, Lovosic nebo z Prahy. Myslím si, že pro ně je těžké skloubit to s prací, se školou," dodává Tomáš Říha ze Zubří.

Jedno je však jisté, větší koncentrace těch nejlepších házenkářů v česko-slovenském prostoru by měla přinést kvalitnější házenou. "Kvalita by šla nahoru," je přesvědčen Martin Hrstka ze Zubří.

"Jestli bude (liga), tak s tím my (hráči) nic neuděláme, na to jsme malí páni. Jestli to tak má být, tak to tak bude," doplňuje trpce Milan Škvařil z Plzně. "Nám se ta soutěž líbí, myslíme si, že je kvalitní, chceme ji hrát," říká zase odhodlaně Daniel Čurda, sportovní ředitel Dukly Praha.

Nadšení jedněch však střídá skleslost druhých. "Bohužel v současné chvíli se to dostalo do nepříjemné roviny. V dubnu 2016 jsme se domluvili na společné česko-slovenské lize, bohužel z pohledu našeho klubu jsme nedostávali nějaké informace nebo jen v obecné rovině. Sklouzlo to do osobního osočování, kdo udělal chybu první, kdo druhý. Současná chvíle je taková, že se stále jedná a zatím je to v takové nepříjemné situaci," opatrně uvádí Vojtěch Srba, ředitel HK Lovosice.

Daniel Novotný, ředitel marketingu ČSH, však zůstává nadále optimistou a domnívá se, že se liga stihne. "V úterý proběhla jednání s jedenácti extraligovými kluby, cílem jednání bylo odstranit veškeré pochybnosti, které kluby mají. Na konci odcházely kluby se všemi potřebnými informacemi, které potřebují k tomu, aby se rozhodly," říká Novotný.

"Určitě se to dá stihnout, protože do začátku soutěže zbývá víc než sedm měsíců. Organizační a technické věci jsou připraveny a základní informace – marketingové, finanční a technické vztahující se k soutěži – mají teď kluby po jednání k dispozici," uzavírá prozatím Novotný.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články