Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Házenkářská senzace. Katar porazil Německo a je v semifinále

Dauhá - Házenkáři Kataru, kteří ještě před dvěma lety skončili na světovém šampionátu až dvacátí, si na domácím mistrovství světa senzačně zahrají semifinále. Tým Valera Rivery porazil Německo 26:24 a v Dauhá bude bojovat o medaile. Ze hry jsou vedle Německa překvapivě rovněž Chorvaté, kteří prohráli s Polskem 22:24.

Radost házenkářů Kataru
zdroj: DPA autor: Axel Heimken

Druhou semifinálovou dvojici tvoří po těsné výhře 25:24 nad Dánskem obhájci titulu Španělé a Francie. Ta po výhře 32:23 Slovinskem stále živí naděje na rekordní páté zlato. Zatím má na kontě stejně jako Švédsko a Rumunsko čtyři triumfy na šampionátu

Do haly Lusail dorazilo na zápas domácího Kataru s Německem téměř 16 tisíc lidí. Drtivou většinu tvořili Katařané, které už půl hodiny před duelem naháněl pořadatel do hlediště. Lístky na utkání se rozdávaly zadarmo a organizátorům se tento tah dokonale vyplatil. Atmosféra, kterou dotvářely bubny a trumpety všech druhů, byla odzbrojující.

Je nám líto, video expirovalo.
Aréna v Lusailu se na čtvrtfinále konečně zaplnila

Po vyrovnané úvodní desetiminutovce se domácí tým ujal vedení 4:3, které vzápětí potvrdil dvěma proměněnými sedmičkami. Opařené Německo, které se na šampionát dostalo na úkor Austrálie až po zavelení Mezinárodní házenkářské federace a kontroverzní divoké kartě, si na prahu šestnácté minuty muselo vzít první time-out. Ani to mu však nepomohlo a domácí Capote zvyšoval už na 11:7.

Ve 21. minutě vedl Katar o pět gólů, a to ještě neproměnil Markovic další sedmičku. Němci bojovali s koncovkou, několikrát trefili pouze tyč, což Katařané, s řadou naturalizovaných hráčů původem z bývalé Jugoslávie, hned trestali. Domácí si do konce prvního poločasu udrželi rozdíl čtyř branek, do kabin se odcházelo za stavu 18:14.

Utkání Katar - Německo
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Sehraný domácí celek, který se na šampionát připravoval pohromadě během celého roku, si nadále držel fazónu, na 19:14 zvyšoval Capote. Katarská lavina se ale po pěti minutách zastavila a Němci snížili na dosah dvou gólů. Byl to opět Capote, díky kterému domácí odskakovali, Strobel ale držel Evropany ve hře. Po třech čtvrtinách hry svítilo na kostce bouřící arény skóre 23:21.

Němci se opět začali potýkat s koncovkou, navíc v bráně Kataru vládl perfektními zákroky Saric a favorizovaným Evropanům začaly téct nervy. Wiencek situaci nerozdýchal, ve 20. minutě naběhl k trenéru Riverovi a hlasitě si s ním vyměňoval názory. Domácí, hnaní frenetickým davem v bílém, nakonec náskok udrželi, zvítězili 26:24 a opět vylepšili své maximum na šampionátu, kterým dosud bylo 16. místo z roku 2003.

Souboj Polska s obhájci bronzových medailí nabídl dramatičtější závěr. Chorvaté ještě pět minut před koncem vedli 22:21, když ale o chvíli později za vyrovnaného stavu 22:22 trefili tyč, dokázali Poláci strhnout vítězství na svou stranu a poprvé od roku 2009 postoupili do semifinále.

Francie sice jako první inkasovala, pak ale nedovolila soupeři třináct minut jedinou branku a vytvořila si rozhodující náskok. Slovinci deset minut před koncem snížili na rozdíl čtyř gólů, víc ale v utkání, které řídili čeští rozhodčí Jiří Novotný s Václavem Horáčkem, zdramatizovat nedokázali.

Výsledky čtvrtfinále mistrovství světa v házené:

Polsko - Chorvatsko 24:22 (12:10), Katar - Německo 26:24 (18:14), Španělsko - Dánsko 25:24 (11:11), Francie - Slovinsko 32:23 (18:10).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články