Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Házenkářky zkusí na Ukrajině vybojovat druhou výhru kvalifikace

Užhorod - České házenkářky čeká v neděli druhé utkání kvalifikace mistrovství Evropy. Po středeční hladké domácí výhře 33:15 nad outsiderem skupiny Itálií se představí v Užhorodu proti Ukrajině a případné vítězství by je přiblížilo k postupu na šampionát v příštím roce do Švédska. Na něj projdou první dva týmy z každé skupiny a nejlepší celek z třetích míst.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky čeká v Užhorodu kvalifikační zápas s Ukrajinou

Zbylým soupeřem českého celku je Srbsko, které ve čtvrtek na úvod kvalifikace doma jasně přehrálo právě Ukrajinu 34:25. "Bude to něco jiného než ve středu, čeká nás výrazně kvalitnější tým, než byla Itálie," prohlásil český trenér Jan Bašný. "Je jasné, že pozitivní výsledek z Ukrajiny by mohl znamenat uklidnění a přiblížení se cíli, tedy postupu. Samozřejmě bude také záležet na tom, jak se nám a Ukrajině povede proti Srbsku, které je favoritem skupiny," doplnil český trenér.

Jeho tým Ukrajinu před třemi lety porazil na evropském šampionátu 25:22, a možná i proto je podle bookmakerů mírným favoritem. "Kdyby se nám podařilo uhrát výsledek jako na mistrovství, postup by se přiblížil. Ale nechci říkat, že by to mohlo být rozhodující. V minulé evropské kvalifikaci jsme přesně v téhle situaci taky vyhráli v Polsku a nakonec jsme o gól nepostoupili. Mluvím o tom často, často na to myslím. Nechci, aby se to opakovalo," prohlásil Bašný.

Ten hráčkám promítl zatím poločas druhého utkání české skupiny, ve kterém Srbsko porazilo Ukrajinu 34:25. "Víme, že jsou Ukrajinky hratelné, trenér nám řekl, na koho si dát pozor, především na jejich spojky. A jak máme hrát. Důležitá bude obrana, od které se vše odvíjí a na to jsme se připravovali," popisuje spojka maďarského Siofóku Michaela Hrbková. Do Užhorodu kvůli zranění neodcestovaly Veronika Malá a také Lenka Hradilová a Šárka Maršíková.

"Zvláštní" podlaha

Házenkářky neskrývaly překvapení z kvality palubovky. "Takovou podlahu nemáme ani na chatě," hodnotila povrch haly Junosť pravá spojka reprezentace Helena Ryšánková. "Něco takového jsem nikdy neviděl," hlásil manažer týmu Karel Nocar a kroutil stejně jako šestnáctka hráček a celý realizační tým hlavou.

Povrch haly Junosť v Užhorodu
zdroj: chf.cz autor: Vít Chalupa

Východ Ukrajiny sužuje už delší dobu válečný konflikt, ale Užhorod leží na západě přímo u hranic se Slovenskem, takže Bašný obavy o bezpečnost nemá. "Předpokládám, že když sami Ukrajinci vybrali Užhorod a evropská federace jim ho schválila, bude tam bezpečno. Nedělám si z toho hlavu. Přiletíme, odtrénujeme, odehrajeme zápas a poletíme pryč. Bude to rychlé. V Užhorodu už se hrálo a nebyly tam problémy, takže bychom se neměli bát. Já ani hráčky o tom takhle neuvažujeme," řekl Bašný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články