Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Házenkářky zahájí s Portugalskem, berou pouze výhru

Most - České házenkářky zahajují v Mostě do kvalifikace mistrovství Evropy. Program čtyřčlenné skupiny otvírají zápasem s papírovým outsiderem Portugalskem a cokoliv jiného než vítězství by pro ně bylo hned na úvod velkou komplikací. Češky budou usilovat o třetí postup na velký turnaj po sobě. Vloni si zahrály na evropském šampionátu, na konci minulé sezony pak postoupily na mistrovství světa. Přímý přenos sledujte na ČT sport a našem webem.

zdroj: ČT4

"Česká" skupina patří mezi papírově nejtěžší. V neděli se Češky představí v Polsku, posledním soupeřem jsou obhájkyně titulu a stříbrné medailistky z loňské olympiády Černohorky. Z každé skupiny postoupí na šampionát v příštím roce dva nejlepší týmy, Chorvatsko a Maďarsko jako pořadatelé mají účast jistou.

"Upřímně přiznávám, že s ohledem na tým z prvního (Černá Hora) a třetího koše (Polsko) bych byl raději v kterékoliv jiné skupině. Los kvalifikace o minulé mistrovství Evropy k nám byl ale naopak přívětivý, takže se s tím musíme tentokrát poprat," řekl český trenér Jan Bašný.

Skupinu by měly ovládnout Černohorky. Český celek s nimi předloni hrál v play-off o účast na světovém šampionátu a v součtu podlehl o 23 branek. O druhé místo by měl bojovat Bašného tým a Polky, které sice chyběly na minulém evropském šampionátu, ale v baráži o mistrovství světa nečekaně vyřadily silné Švédky.

"Jasným favoritem skupiny jsou Černohorky. Podle papírových předpokladů budou hodně důležité zápasy s Polskem, ale může se to vždy vyvinout jinak. Ani Portugalky rozhodně nejde podceňovat," upozornil Bašný.

České házenkářky mají s Portugalskem velmi příznivou bilanci. Naposledy se s ním dvakrát utkaly předloni v Chebu a pokaždé zvítězily velkým rozdílem. "Není třeba říkat, že Češky jsou jasným favoritem. Po pravdě postoupit z této skupiny se jeví jako téměř nemožné. Černohorky vyhrály poslední mistrovství Evropy, Češky tam skončily dvanácté a Polky vyřadily Švédky," podotkl portugalský trenér Joao Florencio.

Český celek se na start kvalifikace naladil v září dvěma vyrovnanými přípravnými duely s olympijskými vítězkami Norkami. Na rozdíl od soubojů se Seveřankami bude mít tentokrát Bašný k dispozici téměř všechny opory, chybí jen Klára Černá, kterou nahradila Anna Gebre Selassie, sestra fotbalového reprezentanta Theodora Gebre Selassieho.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články