Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Házenkářky vstoupí do MS proti outsiderkám z Konga. Musíme vyhrát, zní z týmu

První utkání v roli jasných favoritek. České házenkářky zápasem s Kongem vstoupí do mistrovství světa. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla z úvodního utkání základní skupiny H v dánském Frederikshavnu proti jednomu z největších outsiderů šampionátu neberou nic než vítězství. Češky se pokusí navázat na výhru z minulého vzájemného duelu na předloňském mistrovství světa. Přímý přenos utkání sledujte od 20:20 na ČT sport Plus.

Reprezentační házenkářka Adéla Stříšková
zdroj: Česká házená autor: David Švarc

Dalšími soupeřkami Dahlova výběru v základní skupině budou Argentinky a Nizozemky. První tři týmy postoupí do další fáze turnaje, kterou budou čtyři šestičlenné osmifinálové skupiny. Nejhorší celek se představí v takzvaném Prezidentském poháru.

"Vyhrát první zápas bude velmi důležité. Řekl bych, že musíme vyhrát. Los skupiny je dobrý, postupně máme papírově těžší a těžší soupeře. Je pro nás velmi důležité odstartovat dobrým výsledkem," řekl Dahl, který českou reprezentaci po loňském příchodu na její lavičku poprvé povede na velké akci.

Na minulém mistrovství světa tým předchozího trenéra Jana Bašného obsadil 19. místo. S Kongem se Češky utkaly na závěr osmifinálové skupiny a zvítězily 24:21. Soupeř na loňském africkém šampionátu získal bronz, v nedávné kontinentální kvalifikaci na olympijské hry v Paříži skončil čtvrtý.

"Česko hrálo s Kongem už na posledním světovém šampionátu ve Španělsku, takže holky některé hráčky trochu znají. Máme zanalyzovaná tři utkání Konga z olympijské kvalifikace, patří mezi top čtyři africké celky," poznamenal Dahl.

Kongo má sérii čtyř proher

Zatímco jeho svěřenkyně zvítězily v pěti z posledních šesti zápasů, Kongo čtyřikrát po sobě prohrálo. "Je to tým, proti kterému očekávám výhru. Neříkám, že je jistá, ale potřebujeme zvítězit. To je náš první cíl, první schůdek výš. Upřímně řeknu, že bych byl zklamaný, pokud bychom si neodnesli dva body," řekl Dahl.

Třiapadesátiletý norský trenér vzal na šampionát 17 hráček, z toho dvě brankářky. Premiéru na velké akci zažije pětice Katka Dresslerová, Eliška Desortová, Natálie Kuxová, Anna Franková a Anna Jestříbková.

Podle sázkových kanceláří by měly české reprezentantky v základní skupině obsadit druhé místo za favorizovaným Nizozemskem, s nímž se utkají v pondělí. Předtím ještě Dahlovy svěřenkyně v sobotu změří síly s Argentinou. Českým maximem na světovém šampionátu od rozdělení federace je osmá příčka z roku 2017.

Program českého týmu v základní skupině H:

čtvrtek 30. listopadu: 20:30 Česko – Kongo,

sobota 2. prosince: 15:30 Česko – Argentina,

pondělí 4. prosince: 20:30 Česko – Nizozemsko.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články