Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Házenkářky vezou ze Srbska důležitý bod a jsou blízko postupu na ME

Kraljevo (Srbsko) - České házenkářky nečekaně remizovaly ve čtvrtém utkání kvalifikace mistrovství Evropy v Srbsku 28:28 a spravily si chuť po porážce ve středečním vzájemném duelu ve Zlíně. Národní celek zůstal ve čtyřčlenné skupině před závěrečnými dvěma červnovými zápasy na postupovém druhém místě o bod před Ukrajinou a dva body za vedoucím Srbskem.

Kamila Kordovská
zdroj: chf.cz autor: Alex Wipf

Na prosincové mistrovství projdou z každé skupiny první dva týmy a nejlepší celek z třetích míst. Reprezentace se na závěr kvalifikace na začátku června nejprve představí na půdě beznadějně poslední Itálie a poté bude hostit Ukrajinu.

Češky začaly lépe než ve středečním duelu ve Zlíně. Národní tým zlepšil obranu, hrál mnohem agresivněji a zaskočil favorita povedeným nástupem. Mezi tyčemi se také více dařilo brankářce Raníkové, která v sobotu oslavila 35. narozeniny.

Hostující celek si tak v úvodu udržoval mírný náskok, který v 19. minutě po podstřelu od kapitánky Luzumové narostl už na čtyřgólové vedení 10:6. Pak ovšem bulharští sudí odpískali českému týmu dvakrát technickou chybu, poté spornou sedmičku a Krpežová-Slezaková v 25. minutě srovnala. Radosavljevičová dokonce vzápětí otočila stav, ale do kabin se nakonec šlo za nerozhodného skóre 15:15.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž z utkání Srbsko - Česko

Raníková chytila v poslední minutě sedmičku

Po změně stran se oba celky střídaly v jednobrankovém vedení, až ve 44. minutě po trefě Salčákové z křídla si Češky vytvořily náskok 23:21. Jenže vzápětí sudí poslali hostující tým do oslabení a Srbsko otočilo stav. Georgijevová zvýšila na 25:23, ale reprezentantky se nevzdaly a Stellnerová v 58. minutě v přesilovce srovnala na 27:27.

Barbora Raníková v rozhovoru pro facebookový kanál Czech Handball Team: "Věděla jsem, že tu poslední sedmičku chytím."

Na další srbský gól stihla odpovědět minutu před koncem Malá, a když pak Krpežová-Slezaková nedala necelou půlminutu před koncem za stavu 28:28 sedmičku, mohly Češky dokonce zaútočit na senzační vítězství nad stříbrným týmem ze světového šampionátu v roce 2013. Poslední akci ale ani po oddechovém času nedotáhly a připsaly si bod.

Podle trenéra Bašného si tým za svůj vynikající výkon zasloužil výhru

"Myslím, že jsme v dnešním zápase byli lepší. Hráčky si zasloužily vyhrát, protože podaly naprosto heroický výkon proti všem. Bod bereme, stejně jako bych ho bral před zápasem. Musíme za něj být spokojeni. Měli jsme však na to uhrát oba dva," uvedl po zápase trenér Jan Bašný, který byl velmi krititický na adresu výkonu bulharských rozhodčích.

"Holky nehrály jen proti Srbkám, ale proti více lidem. A to, že zde dokázaly uhrát remízu, je nevídané," citoval svazový web Bašného. Na otázku, zda ti lidé mají mužská jména, odpověděl: "Ano, samozřejmě.

Bašného svěřenkyně se přiblížily postupu a slavit mohou už v předposledním hracím dnu kvalifikace, pokud zvítězí v Itálii a zároveň Ukrajina prohraje se Srbskem. "Doufám, že dnešní bod má zlatou cenu. Teď ale ještě neúčtujme, až později. Ale myslím, že tento bod by nás mohl dostat bez jakéhokoliv dalšího výsledku na mistrovství," mínil Bašný.

Srbsko - ČR 28:28 (15:15) 

Sestava a branky ČR: Raníková, Satrapová, Müllnerová - Kordovská 4, Knedlíková 2, Keclíková 1, Salčáková 4, Růčková, Ryšánková, Hrbková 6, Luzumová 2, Malá 4, Jeřábková 1, Adámková, Stellnerová 4, Janoušková.

Nejvíce branek Srbska: Krpežová-Slezaková 9. Rozhodčí: Dojčinov, Gorecov (oba Bulh.). Sedmimetrové hody: 9/7 - 4/4. Vyloučení: 5:3. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články