Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Házenkářky už vědí, s jakými celky se utkají o postup na ME

Házenkářky znají soupeřky, s nimiž se střetnou o postup na mistrovství Evropy v příštím roce. V kvalifikaci je čekají favorizované Nizozemsko, Portugalsko a Finsko. O složení skupin rozhodl los v Curychu. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla odstartují kvalifikaci v říjnu.

Utkání Česko - Nizozemsko
zdroj: chf.cz autor: Alžběta Vejrostová

Šampionát budou na konci příštího roku hostit Rakousko, Maďarsko a Švýcarsko. Na závěrečný turnaj postoupí první dva týmy z každé kvalifikační skupiny a čtyři nejlepší celky z třetích míst.

"Před losem jsme nemohli nic jiného než doufat. Myslím, že jsme se dostali do relativně těžké skupiny, kde je Nizozemsko velký favorit a Portugalsko s Finskem, které s námi asi budou bojovat o druhé místo," uvedl Dahl v nahrávce pro média.

"Skupina mohla být lehčí, ale bereme, co jsme dostali. Náš další krok je zvládnout podzimní část kvalifikace, která může být v boji o postup klíčová. Ve spojení s mistrovstvím světa bude ještě důležitější, abychom byli maximálně koncentrovaní," doplnil norský trenér, který se svými svěřenkyněmi před pár dny vybojoval v play-off proti Švýcarsku účast na světovém šampionátu na konci letošního roku.

Češky byly před losem evropské kvalifikace zařazeny do druhého ze čtyř výkonnostních košů. Z elitního koše připadlo Dahlovým svěřenkyním Nizozemsko, s kterým se na začátku března utkaly na úvod prestižního přípravného turnaje Golden League. Favoritovi po vyrovnané první půli podlehly 29:37.

Nizozemky patří k absolutní světové špičce. Na loňském mistrovství Evropy obsadily šesté místo, na minulém světovém šampionátu skončily deváté, ale předtím postupně získaly stříbro, bronz a v roce 2019 zlato. Před osmi lety Češky podlehly Nizozemkám v play-off o mistrovství světa, o dva roky později s nimi prohrály i na závěrečném turnaji.

Portugalky dosud startovaly na velké akci a mistrovství Evropy jen jednou v historii, v roce 2008 skončily šestnácté. Češky porazily tým z Pyrenejského poloostrova v kvalifikaci o ME 2020. Finky na Euru ještě nikdy nehrály.

"Mám velmi dobré znalosti o Nizozemsku, je bezpochyby mezi pěti šesti nejlepšími týmy na světě. Portugalsko je velmi zajímavý celek s řadou technických a talentovaných hráček, které pokračují v dobrém progresu. O Finsku až tak velké povědomí nemám. Takže musíme pracovat na tom, abychom získali všechny informace a byli maximálně připravení na vzájemný zápas," uvedl Dahl.

V kvalifikaci jeho svěřenkyně od letošního října do dubna příštího roku odehrají šest zápasů. Na minulém Euru Češky chyběly, předtím na něm startovaly třikrát za sebou. Jejich maximem je osmé místo z let 1994 a 2002.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články