Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Házenkářky se pokusí zaskočit Rusky. Jsou nebezpečné ze všech postů, říká kouč Bašný

České házenkářky mají další šanci na zisk bodů na mistrovství Evropy v Dánsku, avšak proti nim stojí síla olympijských vítězek. Po čtvrteční porážce od Švédska nastoupí Češky v Herningu ke druhému utkání proti Ruskám, které jsou druhým největším favoritem celého turnaje. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného se pokusí o překvapení, pokud se to nepovede, čeká je boj o postup v pondělí se Španělkami. Utkání s Ruskem začne dnes v 18:15. 

Česká házenkářka Kamila Kordovská (čelem) se povzbuzuje s Markétou Jeřábkovou
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Ludvig Thunman

Bašného celek v úvodním utkání se Švédkami dlouho držel krok, ale nakonec prohrál 23:27. Rusky naopak vstoupily do šampionátu vítězstvím 31:22 nad Španělskem, druhým týmem z loňského mistrovství světa. Do další fáze turnaje, v které vzniknou dvě šestičlenné skupiny, projdou první tři celky. Český výběr zakončí vystoupení v základní skupině B v pondělí proti Španělkám. Na předloňském šampionátu skončil na 15. místě.

"Určitě bude rozhodovat ten poslední den. Ten prostřední den se bude hrát spíš o to, kdo bude mít šanci mít víc bodů do té hlavní skupiny. V posledním dnu se bude hrát víceméně o to, kdo postoupí," řekl Bašný.

"Pro nás se v podstatě nemění skoro nic. Pokud by se nám podařilo vyhrát zítřejší zápas i ten další, pravděpodobně bychom se tím dostali dál s plným počtem bodů, což by bylo fantastické. Pokud se nám proti Ruskám nepodaří vyhrát, budeme hrát o postup do hlavní skupiny se Španělkami. Když vezmeme čtvrteční výsledek, Rusky jen potvrdily, že jsou určitě favoritky této skupiny a možná i dál," doplnil Bašný.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky nestačily na úvod ME na Švédky

Rusky mají medaili z posledního vydání všech tří velkých reprezentačních akcí. Před čtyřmi lety vyhrály olympijské hry, na minulém Euru obsadily druhé místo a na loňském světovém šampionátu vybojovaly bronz.

"Řekněme, že jsou stejně silné jako Švédky, co se týče silové hry, ale hrají to vše ve větší rychlosti. To, že vyhrály o devět gólů nad posledními finalistkami mistrovství světa, nám ukazuje, jak je to kvalitní tým," uvedl Bašný.

Český celek se naposledy utkal s Ruskem před čtyřmi lety na evropském šampionátu a prohrál 24:26. "Jejich dost silná zbraň je ta, že jsou nebezpečné ze všech postů. Navíc všechny posty mají zdvojené. Těžko se soustředit proti nim na jednu herní situaci, jsou silné ve všem," řekl Bašný.

Srbky hlásí jednu nakaženou

Jedna ze srbských házenkářek měla na mistrovství Evropy v Dánsku pozitivní test na covid-19 a je v karanténě. Zbytek týmu je negativní, ale zatím je také izolován na pokojích, než budou známy výsledky kontrolních odběrů. Páteční zápas s Nizozemskem v Koldingu byl přeložen na dnešek. Evropská federace EHF neuvedla jméno nakažené hráčky a kvůli koronaviru musela udělat první změnu v rozpisu šampionátu.

"Recept bude nedávat jim lacině balon. Potom samozřejmě mít co nejkompaktnější obranu. Ale hlavně, aby se nám v útoku podařilo neztrácet hodně míčů. Španělky na tohle dojely, že měly hodně technických chyb. V tu chvíli je to proti Ruskám skoro nehratelné," dodal trenér.

Jeho tým v pátek v Herningu podstoupil další sérií testů na covid-19. Hráčky kvůli koronavirové situaci absolvovaly improvizovaný trénink na chodbě v hotelu a do haly vzdálené 40 minut jízdy nevyrazily. Po zápase se Švédskem má drobné zdravotní potíže jen pivotka Kamila Kordovská.

"Určitě to tady jde zvládnout nějaké základní posilování. Vychytali jsme zádrhely, abychom dobře umístili TRX, nebo když budeme házet v chodbě medicinbalem ve druhém patře, tak ať na nás za chvíli nepřijde nějaká ochranka. Vlastními silami a českým selským rozumem jsme to vyřešili. Doporučujeme olympionikům, kteří budou v Japonsku, že mohou náš kruhový trénink s vychytávkami využívat," popsal s vtipem páteční přípravu asistent trenéra Jan Bělka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články