Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Házenkářky se na mistrovství světa utkají s Nizozemskem, Argentinou a Kongem

České házenkářky se na mistrovství světa, které se uskuteční na přelomu listopadu a prosince v Dánsku, Norsku a Švédsku, utkají v základní skupině s Nizozemskem, Argentinou a Kongem. Hrát se bude v dánském Frederikshavnu, první tři celky postoupí do osmifinálové skupiny.

České házenkářky
zdroj: Česká házená autor: Miroslav Chaloupka

Češky, které byly zařazené do druhého ze čtyř výkonnostních košů, byly nalosované do skupiny H. Z prvního koše dostaly Nizozemsko, ze třetího Argentinu a ze čtvrtého Kongo.

"Bylo pro nás určitě pozitivní vstupovat do losu z druhého koše. Měli jsme o trochu větší šanci se vyhnout těm nejtěžším protivníkům. Musím říct, že jde nakonec o velmi dobrou skupinu," uvedl norský trenér českých házenkářek Bent Dahl.

"Bezprostředně po losu převládá spokojenost. Soupeř z prvního koše není nehratelný. Holanďanky jsou k poražení, kdybychom myslely na první místo ve skupině. S Argentinou jsme také hrály, zároveň je ten tým trošku jiný, než byl. A Kongo – pokud chceme na šampionátech hrát, tak si s nimi musíme poradit. Je stoprocentně v našich silách z téhle skupiny postoupit," řekla rezolutně brankářka Petra Kudláčková.

Favoritem skupiny jsou Nizozemky, jež mají z MS kompletní sadu medailí včetně zlata z roku 2019. O dva roky dříve jim Češky ve čtvrtfinále podlehly 26:30. Na předchozím šampionátu skončilo Nizozemsko deváté. Lednový vzájemný zápas na přípravném turnaji Nizozemky vyhrály 37:29.

S Kongem se Češky utkaly na předchozím MS, kdy v posledním utkání osmifinálové skupiny zvítězily 24:21. Argentinu zase porazily 28:22 na MS 2017.

"Nizozemsko vidím jako jasného favorita skupiny. Argentina spoustu let procházela dobrým vývojem, teď je trochu ve statu quo. Každopádně půjde o zajímavého soupeře. O Kongu toho příliš nevím, viděl jsem ho hrát, bylo čtvrté na africkém šampionátu. Je jasné, že budeme muset porazit Argentinu i Kongo, abychom šli dál. Je to zajímavá skupina a zajímaví soupeři," dodal Dahl.

Závěrečný turnaj s 32 týmy začne 29. listopadu a vyvrcholí 17. prosince. Titul obhajují Norky, české házenkářky předloni ve Španělsku obsadily 19. místo.

Los mistrovství světa házenkářek:

Skupina A (Göteborg): Švédsko, Chorvatsko, Čína, Senegal

Skupina B (Helsingborg): Černá Hora, Maďarsko, Kamerun, Paraguay

Skupina C (Stavanger): Norsko, Korea, Grónsko, Japonsko

Skupina D (Stavanger): Francie, Slovinsko, Angola, Island

Skupina E (Herning): Dánsko, Rumunsko, Srbsko, Chile

Skupina F (Herning): Německo, Polsko, Japonsko, Írán

Skupina G (Frederikshavn): Brazílie, Španělsko, Ukrajina, Kazachstán

Skupina H (Frederikshavn): Nizozemsko, ČESKO, Argentina, Kongo

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články