Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Házenkářky podlehly Rumunsku, v osmifinále narazí na Norky

Novi Sad (Srbsko) - České reprezentantky v posledním utkání základní skupiny podlehly Rumunkám 23:29. Postoupily tak ze čtvrtého místa do vyřazovací fáze, ovšem v osmifinále se střetnou s vítězem skupiny C, kterým budou obhájkyně titulu z Norska.

České házenkářky
zdroj: EPA autor: DRAGO PRVULOVIC

Češky už před soubojem s Rumunkami měly jistý postup, chtěly se ale zkusit vyhnout v osmifinále vítězi skupiny C, tedy Norkám. Bašného tým ale dominoval jen v úvodu, v němž díky dobré práci v obraně a zákrokům brankářky Raníkové vedl 3:1.

Po deseti minutách ale zavelela k obratu nejlepší házenkářka světa za rok 2010 Neaguová a Rumunky, bronzové medailistky z evropského šampionátu před třemi lety, rychle otočily skóre. V 17. minutě už favorit, povzbuzený čtvrtečním vítězstvím nad Maďarskem, vedl nad českým týmem 8:4 a dál zvyšoval náskok.

Zatímco v prvních dvou zápasech skupiny se Bašného celek potýkal s obranou, dnes ho hlavně v první půli trápila ofenziva. Češky za úvodních třicet minut skórovaly jen sedmkrát a do kabin šly se ztrátou 7:14. "Z herního pohledu to byl velmi dobrý zápas, divákům se na to asi dobře dívalo. Z herního hlediska to bylo vyrovnané, ale hraje se na góly a ty jsme nedávali," řekl Bašný po zápase. "Hlavně v prvním poločase za tu čtvrthodinu jsme dali asi dva góly, přitom jsme měli hodně vyložených šancí. To rozhodlo," doplnil.

Reprezentantky pokračovaly v zahazování šancí i na startu druhého dějství a v 35. minutě už prohrávaly o dvanáct gólů. Kouč Bašný reagoval oddychovým časem. Do branky postavil místo Raníkové Satrapovou a Češky, které startují na světovém šampionátu poprvé po deseti letech, začaly mocně stahovat nepříznivé skóre.

Sérii pěti gólů po sobě se přiblížily poprvé a dalšími čtyřmi brankami v řadě o chvíli později snížily na 16:20. Stíhací jízda jim ale sebrala síly na závěr zápasu a Rumunky si výhru, znamenající pro ně druhé místo ve skupině, s přehledem pohlídaly. "V ženské házené je možné dostat se zpět do zápasu, i když prohráváte o jedenáct dvanáct branek. Dostali jsme se za šest sedm minut na dostřel na tři, ale za dalších pět šest minut to zase bylo o osm. Rozdíl dnes nebyl v ničem jiném než v proměňování šancí. Pokud tohle zlepšíme, jsme schopni hrát s každým," doplnil Bašný.

Češky narazí na Norky, největší favoritky šampionátu, za poslední rok už počtvrté a pokaždé s nimi sehrály vyrovnanou partii. Loni v prosinci na evropském šampionátu podlehli 19:21 a na podzim ve dvou přípravných duelech prohrály nejprve o gól a pak o tři branky. Potrápit suverénky světové házené zkusí Češky i tentokrát. "Play off je úplně jiná soutěž, je to zápas o bytí a nebytí. Jsem strašně šťastná, že jsme se prokousaly do toho zápasu a uděláme vše pro to, abychom zkusily postoupit dál," řekla nejzkušenější česká hráčka Petra Vítková.

Česká republika - Rumunsko 23:29 (7:14)

Sestava a branky ČR: Raníková, Satrapová - Knedlíková 3, Keclíková 4, Chrenková 3, Poznarová, Salčáková 1, Růčková, Kutlvašrová 3, Černá 2, Vítková 2, Hrbková 1, Luzumová 4, Štěrbová, Crhová, Selucká. Nejlepší střelkyně Rumunska: Neaguová 5. Rozhodčí: Mosorinski, Pandžič (oba Srb.). Sedmimetrové hody: 5/3 - 3/2. Vyloučení: 3:4. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články