Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Házenkářky Norska poprvé v novém tisíciletí chybí v semifinále ME

Házenkářky Nizozemska, Rumunska a domácí Francie doplnily v semifinále mistrovství Evropy olympijské vítězky z Ruska. Nizozemky si zajistily postup vítězstvím 27:21 nad Německem, Rumunky sice prohrály s Maďarskem, ale v minitabulce tří týmů měly nejlepší skóre. Francie jasně přehrála Srbsko 38:28 a norským obhájkyním titulu tak nepomohla ani závěrečná výhra 33:26 nad Španělskem.

Norské házenkářky
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/FREDRIK VARFJELL

Ze základní skupiny si totiž Norky do další části turnaje přenesly dvě porážky včetně debaklu o osm gólů s Rumunskem, který se jim nakonec stal osudným. Skončila tak dlouhá medailová série týmu, který hrál od roku 2002 na osmi evropských šampionátech za sebou ve finále a šestkrát triumfoval.

Nizozemky získaly na minulém ME stříbro, úřadující mistryně světa Francouzky za nimi předloni skončily třetí. Rumunské házenkářky mohou navázat na bronz z roku 2010, možná jim ale bude v bojích o medaile chybět největší hvězda Cristina Neaguová, která si v utkání s Maďarskem zranila koleno.

Rusky zakončily čtvrtfinálovou skupinu v Nantes porážkou 30:39 se Švédskem. Francouzky tak musely v posledním zápasu se Srbskem bodovat, soupeřkám ale nedaly šanci a zvítězily o deset gólů. V pátečním semifinále nastoupí v Paříži proti Nizozemsku, Rumunsko se utká s Ruskem. Bezpečnostní situace v zemi zatím podle pořadatelů zbývající program šampionátu neohrožuje.

Mistrovství Evropy házenkářek ve Francii:

Čtvrtfinálová skupina I (Nantes):

Dánsko - Černá Hora 24:23 (15:11), Švédsko - Rusko 39:30 (18:17), Srbsko - Francie 28:38 (14:18).

Čtvrtfinálová skupina II (Nancy):

Španělsko - Norsko 26:33 (17:18), Maďarsko - Rumunsko 31:29 (17:17), Nizozemsko - Německo 27:21 (13:11).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články