Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Házenkářky Němky nepotrápily. Kvůli častým ztrátám prohrály na úvod MS o deset gólů

Na úvod mistrovství světa ve Španělsku cenná lekce pro omlazené družstvo. České házenkářky favorizovanému Německu podlehly jasně 21:31. Svěřenkyně Jana Bašného kvůli několika technickým chybám nezvládly už první poločas 10:17 a v tom druhém výrazné zlepšení nepřišlo.

Silje Brons Petersenová v útoku proti Kamile Kordovské
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/via www.imago-images.de autor: Marco Wolf

V dalším zápase změří svěřenkyně trenéra Jana Bašného v sobotu síly s Maďarskem a skupinu zakončí v pondělí proti Slovensku.

Na mistrovství světa poprvé v historii startuje 32 zemí. Účastníci jsou rozděleni do osmi čtyřčlenných základních skupin, do další fáze postoupí vždy první tři celky. Poté se týmy utkají ve čtyřech šestičlenných skupinách, z nichž vždy nejlepší dvojice projde do čtvrtfinále.

"Byl vidět rozdíl v kvalitě hry a samozřejmě ve fyzické vybavenosti těch dvou týmů. Ale byly tam i pozitivní věci, máme se z čeho odrazit a připravit se na další zápasy," uvedl trenér Bašný. "Na Maďarky se začneme připravovat už večer po zápase. Nejsou možná tak vysoké, silné, hra je trochu techničtější. Půjde o úplně jiný zápas," doplnil kouč.

Národní celek startuje na závěrečném turnaji ve Španělsku bez několika opor a s omlazenou sestavou, z úspěšného týmu z roku 2017 figuruje v aktuálním výběru jen pětice hráček. Do prvního duelu na šampionátu se z osmnáctičlenné nominace nedostaly mladá brankářka Malá a spojka Kašpárková.

Němky od úvodu potvrzovaly roli velkých favoritek a český celek dokázal držet krok jen prvních 10 minut. Osmý tým z posledního mistrovství světa mnohem lépe a důrazněji bránil a zároveň předváděl lepší kombinace v útoku.

Němky si několikrát došly pro sedmičku a rychle začaly zvyšovat náskok. Po sérii tří branek získaly ve 13. minutě vedení 7:4 a za dalších 10 minut po jednom z mnoha brejků upravily už na šestigólový rozdíl. Český celek se proti silově vybaveným soupeřkám trápil v útoku a těsně před pauzou prohrával už o osm branek poté, co se ze sedmimetrového hodu prosadila Petersenová, bývalá bundesligová spoluhráčka Kordovské.

"V útoku jsme nebyli schopni hrát to, co jsme měli. Nechávali jsme se často přerušovat. Jejich obrana, která se po naší první druhé přihrávce začala vysouvat, nám vadila při další hře. Pak jsme museli měnit kombinace. Při postupném útoku jsme ztráceli míče a byli jsme přerušovaní," řekl Bašný.

Němky vstoupily lépe i do druhého poločasu a po pětigólové šňůře v 41. minutě vedly už 24:12. Až poté jako by ze sebe český tým shodil nervozitu. Brankářce Kudláčkové pomohla konstrukce a její spoluhráčky v útoku díky sérii čtyř tref snížily zpět na poločasovou sedmigólovou ztrátu.

Němky znatelně polevily v defenzivě a Bašného svěřenkyně se dotáhly na šest branek. Závěr ale opět patřil favoritovi, který ze sedmičky již po vypršení času upravil na konečný dvouciferný rozdíl. Český celek potvrdil, že se mu proti Němkám dlouhodobě nedaří. Reprezentantky prohrály vzájemný zápas i na Euru v roce 2018 a před osmi lety na mistrovství světa.

"Mladé hráčky se dokázaly ve druhém poločase prosadit. Zlepšila se obrana, byla mnohem pohyblivější a aktivnější. Pokud hráčky byly schopné hrát to, co jsme si řekli, tak to vycházelo také v útoku," dodal Bašný.

"Dostaly jsme se do malého množství brejků. Všechny hráčky soupeře dokázaly běhat celých 60 minut. Kvalita je tak velká, že jsme se nestíhaly vracet," řekla křídelnice Veronika Malá, která byla se čtyřmi brankami spolu s Markétou Jeřábkovou a Dominikou Zachovou nejlepší českou střelkyní.

Mistrovství světa házenkářek ve Španělsku:

Skupina E (Llíria):

Německo - ČR 31:21 (17:10)

Sestava a branky ČR: Kudláčková, Řezáčová - Knedlíková 1, Polášková 1, Kordovská 1, Andrýsková, Mikulášková 2, Hurychová, Stříšková 1, Franková, Zachová 4, Kovařová 1, Jeřábková 4, V. Malá 4, Holanová 1, Cholevová 1.

Nejvíce branek Německa: Grijseelsová a Maidhofová po 4. Rozhodčí: Belkhírí, Ali Hamídí (oba Alž.). Sedmimetrové hody: 8/6 - 4/4. Vyloučení: 3:4. ČK: 28. Hurychová (ČR). Diváci: 375.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články