Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Házenkářky mají MS jisté. A teď? Alespoň osmifinále, přeje si Bašný

Praha - Reprezentační trenér házenkářek Jan Bašný je spokojený, že se s týmem může chystat na prosincové mistrovství světa v Německu. Po nepřesvědčivém výkonu 29:25 proti Turecku Bašný nešetřil kritikou, odvetu pak už jeho svěřenkyně zvládly jasně 31:23. Cíl na šampionátu? Podle Bašného minimálně osmifinále. "Byl bych samozřejmě rád, kdyby se postup zrodil lehčeji, na druhou stranu to možná k něčemu bude dobré," doplnil kouč.

Jan Bašný
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

"V prvním zápase jsme nehráli vůbec dobře, druhý byl o něco lepší. Ale tam navíc působil veliký tlak a stres, takže se hráčky uvolnily až ve druhém poločase, kdy se dostaly alespoň na plus dva góly, pak už to kontrolovaly dobře," řekl Bašný.

S kritikou si nebral servítky. "Kdyby to náhodou hráčky neslyšely v televizi, tak jsem jim to pro jistotu zopakoval ještě jednou hned po večeři. Nedělám takováto vystoupení na veřejnosti, ale byl jsem skutečně frustrovaný. Hráčky vše vzaly, i když některé věci nerady slyšely. Ale já tam nejsem jen proto, abych je chválil. Následně byly po celé čtyři dny koncentrované a dobře se nám pak pracovalo," řekl Bašný.

Český celek oslavil postup na čtvrtou velkou akci za posledních šest let. Pod vedením Bašného skončil nejlépe desátý na loňském evropském šampionátu ve Švédsku. Nyní vyhlíží los MS, který 27. června určí soupeřky do základní skupiny.

"Cílem na MS pro nás bude zvítězit v některých zápasech, které se nám nepodařily vybojovat teď na šampionátu ve Švédsku a dostat se z prvního kola do osmifinále. Dobře se umístit právě ve skupině a zkusit uhrát osmifinále," uvedl Bašný, podle kterého bude záležet hlavně na pozici ve skupině. "Pokud postoupíme do osmifinále ze čtvrtého místa a nastoupíme proti vítězi skupiny, moc slavné to nebude. Základním cílem ale bude jednoznačně postup do osmifinále," dodal.

Tým se navíc bude chystat ještě na evropskou kvalifikaci se Slovinskem, Dánskem a Islandem, která odstartuje na podzim. "Komě šampionátu musíme vyhlížet i k ní. Na konci září se hraje první kvalifikační dvojzápas a ten bude strašně důležitý. Hrajeme doma s Islandem a pojedeme do Slovinska. Na nějakou přípravu na šampionát tak rozhodně nebude čas," zdůraznil Bašný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články