Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Házenkářky hrají o senzační postup do čtvrtfinále. Propočty jsou zamotané

Zápas roku je tady. České házenkářky hrají proti Brazílii o historicky druhý postup do čtvrtfinále mistrovství světa. Je tu jedno velké ale. Situaci nemají jen ve vlastních rukou. Účast ve vyřazovací fázi jim může vynést i těsná porážka, na druhou stranu jim nemusí stačit ani vítězství. I pokud by zápas s Brazilkami, světovými šampionkami z roku 2013, zvládly, musely by čekat na výsledek pozdějšího utkání mezi Nizozemskem a Španělskem. Přímý přenos vysílá ČT2 a ČT sport Plus od 14:05.

Charlotte Cholevová
zdroj: Česká házená autor: David Švarc

Skupina je poměrně zamotaná. Český tým má v šestičlenné osmifinálové skupině šest bodů stejně jako Španělky, s nimiž díky pátečnímu vítězství získal výhodu lepší vzájemné bilance. Tabulku vedou dosud stoprocentní Nizozemky a ve hře o postup zůstávají ještě i čtvrté Brazilky. Do vyřazovacích bojů projdou první dva celky.

Ve dvou případech může dojít na rovnost bodů mezi třemi týmy. Pokud Češky zvítězí nad Brazílií a Španělsko porazí Nizozemsko, vedoucí trojice bude mít osm bodů. V minitabulce by pak Dahlovu výběru hrozilo nepostupové třetí místo, neboť utrpěl vysokou porážku 20:33 od Nizozemska a mohl by mít nejhorší skóre. Češky jsou v bilanci s dvojicí konkurentů na minus pěti brankách. Španělsko má v minitabulce po páteční porážce záporné skóre o osm gólů, pokud by ale porazilo Nizozemky o tři nebo čtyři a více tref, dostalo by se před Dahlův tým.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko – Španělsko

Kalkulace hráčky neřeší

Bodová rovnost může nastat i mezi Českem, Španělskem a Brazílií. V případě, že Španělky prohrají, mohou si Dahlovy svěřenkyně ve svém duelu dovolit i porážku, a to maximálně o čtyři nebo pět branek. V minitabulce tří týmů by na tom byly nejlépe a doprovodily by do čtvrtfinále Nizozemky. Naopak vyšší prohra by znamenala, že do vyřazovacích bojů projdou Brazilky.

"Něco jsem zaslechla, ale já ty kalkulace moc neřeším. Věřím, že když porazíme Brazílii, tak postoupíme. Věřím, že Nizozemsko je velmi kvalitní tým. Myslím, že má určitě větší šanci porazit Španělky než my Brazílii. Doufám, že oba zápasy vyjdou v náš prospěch," uvedla česká spojka Charlotte Cholevová.

Dahlovy svěřenkyně na šampionátu vyhrály čtyři z dosavadních pěti zápasů, Brazilky zvítězily ve třech duelech. V pátek porazily Argentinu 33:19, tedy o pět branek vyšším rozdílem než Češky. Španělsku naopak v základní skupině podlehly 25:27.

První setkání

V roce 2013 Brazilky získaly na mistrovství světa zlato, dosud jedinou medaili mezi elitou, předloni byly šesté. Zároveň ovládly všechny tři dosavadní šampionáty Střední a Jižní Ameriky. Na velké akci se Češky s Brazilkami utkají poprvé.

"Myslím, že hrají podobnou házenou jako Argentina, ale určitě jsou o level výš. Je to však hratelnější soupeř než Španělsko, a to jsme dokázaly porazit. Myslím, že máme naději. Věřím, že předvedeme co nejlepší výkon, minimálně takový jako včera," řekla Cholevová, která zatím na šampionátu dala 31 branek a dělí se s Veronikou Malou o čtvrté místo ve střelecké tabulce turnaje. Pořadí vévodí další Češka Markéta Jeřábková s 35 góly.

Reprezentační tým útočí na teprve druhý postup do čtvrtfinále na mistrovství světa od rozdělení federace. Dosavadním maximem je osmé místo z roku 2017 ještě pod vedením trenéra Jana Bašného.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články