Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Házenkářky Dánska si zahrají po 18 letech finále ME, vyzvou obhájkyně Norky

O titul na mistrovství Evropy házenkářek si zahrají nejúspěšnější země historie šampionátů Norsko a Dánsko. Úřadující mistryně a rekordmanky Norky porazily v semifinále v Lublani jednoznačně 28:20 olympijské vítězky Francouzky, Dánky postoupily do finále po osmnácti letech díky výhře 27:23 nad Černou Horou.

Utkání Norsko - Francie
zdroj: AP autor: Zsolt Czegledi

Zápas Norska s Francií byl reprízou finále z předloňského ME a loňského MS a znovu byly úspěšnější Seveřanky.

První poločas byl ještě vyrovnaný a osminásobné šampionky z Norska ho vyhrály jen o gól 12:11, po přestávce už ale dominovaly. Osmi góly zazářila Nora Mörková.

Dánky vstoupily před dvěma týdny do turnaje porážkou se Slovinskem, ale od té doby nezaváhaly a dnes vyhrály šestý zápas za sebou. Ve středu na závěr čtvrtfinálové skupiny dokonce porazily o dva góly i své příští soupeřky Norky.

O vítězství nad Černou Horou se zasloužila sedmi trefami Emma Friisová, opora v brance Sandra Toftová si připsala devět zákroků.

Trojnásobné olympijské šampionky Dánky získaly poslední evropský titul v roce 2002, kdy ovládly třetí z pěti dosavadních ročníků šampionátu. Dva roky nato získaly po finálové porážce s norskými rivalkami až do letoška poslední medaili z ME.

Finále se bude hrát ve slovinské metropoli v neděli od 20:30, zápas o bronz mezi poraženými semifinalisty začne v Areně Stožice v 17:45.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články