Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Házenkářky Černé Hory vyhrály ME, rozhodlo druhé prodloužení

Bělehrad - Házenkářky Černé Hory porazily ve finále mistrovství Evropy Norsko 34:31 po druhém prodloužení a ukončily jeho vítěznou sérii. Norky předtím vyhrály evropský šampionát čtyřikrát za sebou, navíc od minulého ME v roce 2010 ovládly i mistrovství světa a olympijský turnaj. Bronz získalo Maďarsko.

Černohorská reprezentantka Katarina Bulatović útočí ve finále mistrovství Evropy
zdroj: Getty Images autor: Srdjan Stevanovic

Finále bylo reprízou boje o olympijské zlato, v létě v Londýně černohorské házenkářky prohrály 23:26. V Bělehradu dnes houževnatě bránily, spolehnout se mohly i na výtečnou brankářku Barjaktarovičovou a nad norskými favoritkami dlouho vedly, na začátku druhého poločasu dokonce už o tři góly.

Norky, které měly ve svém středu nejužitečnější hráčku mistrovství Edinovou, nicméně dokázaly manko zlikvidovat, samy převzaly vedení a v závěrečné čtvrthodině druhé půle se na hrací ploše rozhořela nesmlouvavá bitva o každý gól. V 60. minutě přiblížila Černou Horu k výhře Kneževičová, jenže Alstadová přesnou střelou k tyči deset sekund před koncem vyrovnala na 24:24.

V úvodní nastavené pětiminutovce skóroval jen černohorský tým, ani tentokrát ale tříbranková ztráta nevyvedla norské hráčky z míry. Ke zkorigování jim pomohla přesilovka a 15 vteřin před koncem prvního prodloužení znovu srovnala Alstadová. Definitivně tak finálový duel rozhodla až 79. minuta, kdy Černohorky zvýšily na 33:31, posledním gólem pak potvrdila zisk titulu Radičevičová.

Norky od roku 2004 postupně ve finále ME uspěly proti Dánsku, Rusku, Španělsku a Švédsku. Zlato předtím vybojovaly také v roce 1998 a s pěti triumfy jsou suverénně nejúspěšnější zemí v historii kontinentálních šampionátů. Černá Hora má naproti tomu z ME první medaili.

Také utkání o třetí místo rozhodlo až prodloužení, po němž se z bronzu radovaly Maďarky. Domácí Srbsko porazily 41:38 a na evropské stupně vítězů se vrátily po osmi letech od domácího šampionátu, na němž získaly medaili stejné hodnoty.

Nejlepší čtveřice mistrovství Evropy si zároveň zajistila přímý postup na světový šampionát, který se za rok bude hrát taktéž v Srbsku.

České reprezentantky, které se na vrcholný turnaj kvalifikovaly po osmileté přestávce, postoupily do nadstavbové části šampionátu a obsadily dvanácté místo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články