Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Závody horských kol okolo vodního hradu Švihov

Házenkářky čeká klíčový duel ve skupině, střetnou se s Argentinou

Ke svému druhému utkání na mistrovství světa nastoupí dnes české házenkářky. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla se proti Argentině pokusí navázat na čtvrteční hladké vítězství nad Kongem a stvrdit postup ze základní skupiny H. Také do sobotního duelu půjdou české reprezentantky v roli jasných favoritek. Utkání Česko – Argentina sledujte od 15:20 na ČT2 a ČT sport Plus. 

Reprezentační házenkářka Markéta Šustáčková
zdroj: Česká házená autor: Petr Ryp, Hana Vrbková

Český tým ve čtvrtek uspěl podobně jako lídr skupiny Nizozemsko, které s přehledem porazilo Argentinky 41:26. Do další fáze turnaje, kterou budou čtyři šestičlenné osmifinálové skupiny, postoupí první tři týmy. Nejhorší celek se představí v takzvaném Prezidentském poháru. Češky jsou už po čtvrtku velmi blízko postupu a definitivně stvrdit jej mohou sobotním úspěchem.

Národní tým se s Argentinou utkal na světovém šampionátu v roce 2017 a zvítězil 28:22. Soupeř vloni obsadil druhé místo na mistrovství Střední a Jižní Ameriky a stříbro za vítěznou Brazílií vybojoval i na předchozích dvou závěrečných turnajích. Na světovém šampionátu skončily Argentinky nejlépe v roce 2019 na 16. místě, předloni jim patřila 21. pozice dvě příčky za Češkami.

"Viděl jsem Argentinu v prvním poločase proti Nizozemsku a musím říct, že mě trochu překvapila. Ještě jsem ji neviděl hrát tak dobře, má kvalitu. Pro nás to bude takové malé finále," řekl Dahl.

"Argentina je náš konkurent v boji o druhé místo ve skupině. Hraje jihoamerickým stylem házené, který se podobá tomu španělskému, portugalskému a brazilskému. Věřím, že můžeme stejně jako s Kongem vyhrát a být tak připraveni na poslední utkání proti Nizozemsku," uvedl třiapadesátiletý norský trenér, který českou reprezentaci poprvé vede na velké akci.

Z týmu hned po úvodním utkání vypadla jedna z opor Kamila Kordovská. Pětadvacetiletá spojka v závěru první půle utrpěla vážné zranění lokte a turnaj pro ni předčasně skončil.

"Pro tým je to velká ztráta. Kamča je stěžejní hráčka nejen v obraně, ale i z hlediska atmosféry v týmu. Je třeba, abychom k tomu přistoupily tak, že nás to ještě víc semkne," řekla kapitánka Markéta Jeřábková. "Zranění se ve sportu a v házené stávají. Nejde o ohrožení na životě, za to musíme být vděčné a rády. Musíme se sebrat a hrát dvojnásobně jak pro Kamču, tak pro celý kolektiv," dodala.

České reprezentantky startují na světovém šampionátu podruhé za sebou. Jejich maximem od rozdělení federace je osmé místo z roku 2017 pod vedením trenéra Jana Bašného. Závěrečný turnaj poprvé v historii hostí tři země – Dánsko, Norsko a Švédsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články