Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Házenkářky čeká bitva o prvenství ve skupině. V duelu neporažených se střetnou s Nizozemskem

Světové šampionky z roku 2019 stojí českým házenkářkám v cestě k tomu, aby triumfovaly v základní skupině letošního mistrovství světa. Nizozemkám stačí k prvenství ve vzájemném souboji remizovat, Češky potřebují zvítězit. Přímý přenos utkání Česko – Nizozemsko sledujte od 20:15 na programu ČT sport a na ČT sport Plus.

Češka Markéta Jeřábková se snaží prosadit v utkání s Nizozemskem
zdroj: chf.cz autor: Alžběta Vejrostová

České házenkářky zatím procházejí turnajem bez ztráty. Nejprve na úvod přehrály Kongo 32:22, následně porazily Argentinu takřka identickým rozdílem, když vyhrály 31:22. Nizozemky mají lepší výchozí pozici, protože dokázaly vítězit ještě vyšším rozdílem.

"Přeneseme si dva body do osmifinálové fáze, to je pro nás velmi důležité. Nyní se můžeme těšit na Nizozemsko, do zápasu půjdeme v dobrém rozpoložení a s dobrou motivací," řekl trenér českých hráček Bent Dahl.

Nizozemsko není pro českou házenou žádnou velkou neznámou. Reprezentantky se s ním utkaly v březnu na přípravném turnaji Golden League a v Eidhovenu po nerozhodné první půli prohrály 29:37. Na velké akci na sebe týmy naposledy narazily na MS v roce 2017 a Češky ve čtvrtfinále po boji podlehly 26:30. Soupeři se dvakrát utkají i na jaře v pokračování evropské kvalifikace.

"Myslím, že jsme dál než v březnu. Ale abych byl upřímný, máme proti nim šanci vyhrát tak možná v jednom z 10 zápasů. Ale nikdy nevíte. Budeme bojovat, nevzdáváme se předem. Nepřijeli jsme si sem jen zahrát, jsme tu, abychom se porvali o body," řekl Dahl.

Nizozemky před čtyřmi lety získaly na mistrovství světa historické zlato a navázaly na stříbro a bronz z předchozích dvou závěrečných turnajů. Předloni skončily až deváté. Před rokem na mistrovství Evropy vybojovaly šestou příčku, na posledních olympijských hrách obsadily páté místo.

"Nizozemsko je jeden z nejlepších týmů v Evropě, podle mě patří do top pětky. Je to jeden z medailových kandidátů. Jejich silnými stránkami jsou obrana a rychlý protiútok," vysekl poklonu soupeřkám Dahl.

"Mají některé mladé hráčky, ale hlavní část týmu tvoří zkušené hráčky, působící v top klubech v Evropě. Bude velmi zajímavé se poměřit s jedním z nejlepších týmů, bude to pro nás dobrá zkušenost," dodal třiapadesátiletý trenér, který poprvé vede českou reprezentaci na velké akci.

Národní tým startuje na světovém šampionátu podruhé za sebou. Ze základní skupiny postoupil stejně jako předloni, kdy ještě pod vedením trenéra Jana Bašného obsadil 19. místo. Českým maximem od rozdělení federace je osmá příčka z roku 2017.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články