Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Házenkářky budou v kvalifikaci hrát s Dánkami, Slovinkami a Islanďankami

Paříž – Na Dánsko, Slovinsko a Island narazí v kvalifikaci na mistrovství Evropy české házenkářky. Na turnaj postoupí první dva týmy z každé skupiny a nejlepší celek ze třetích míst. Evropský šampionát se odehraje v listopadu a prosinci 2018.

Jana Knedlíková při střelbě
zdroj: Alžběta Vejrostová/chf.cz

"Horší to být nemohlo. Pro nás je to velice těžká skupina, nejtěžší možná," uvedl trenér české reprezentace Jan Bašný, jehož svěřenkyně byly při dnešním losování v Paříži nasazeny v druhém ze čtyř košů. "Ze čtvrtého koše je (Island) nejhorší soupeř, ze třetího koše je (Slovinsko) nejhorší soupeř. A Dánsko je po Norsku snad nejsilnější soupeř v prvním koši," dodal Bašný.

Dánky, trojnásobné olympijské vítězky z let 1996-2004, mistryně světa z roku 1997 a trojnásobné mistryně Evropy, skončily na posledním kontinentálním šampionátu loni ve Švédsku čtvrté. České házenkářky byly desáté.

"Uvidíme, jak se s tím popereme. Je pravda, že na mistrovství Evropy ve Švédsku jsme měli také těžkou skupinu, ale dostali jsme se z ní do druhé fáze šampionátu. Tak proč ne teď?" uvedl český kouč. "Ale zároveň je třeba vidět i tu horší stránku. Myslím si, že jakákoliv jiná skupina by pro nás byla schůdnější," dodal Bašný.

Šestikolová kvalifikace se hraje na přelomu září a října, příští rok v březnu a vyvrcholí na přelomu května a června. České házenkářky zahájí boje domácím utkáním s Islandem a zakončí je opět před vlastními fanoušky proti Slovinsku. Házenkářky v historii samostatné České republiky startovaly na ME pětkrát, jejich nejlepším výsledkem bylo dvakrát osmé místo.

Evropský šampionát se uskuteční od 30. listopadu do 16. prosince 2018 v Nancy, Nantes, Montbéliardu, Brestu a Paříži, kde také vyvrcholí souboji o medaile.

Los kvalifikačních skupin:

Skupina 1: Norsko, Chorvatsko, Ukrajina, Švýcarsko

Skupina 2: Černá Hora, Polsko, Slovensko, Itálie

Skupina 3: Švédsko, Srbsko, Makedonie, postupující z předkola

Skupina 4: Rumunsko, Rusko, Rakousko, Portugalsko

Skupina 5: Dánsko, ČR, Slovinsko, Island

Skupina 6: Španělsko, Německo, Turecko, Litva

Skupina 7: Nizozemsko, Maďarsko, Bělorusko, postupující z předkola.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články