Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Házenkářky budou na MS postrádat neočkovanou Maňákovou. Bylo by to proti mému přesvědčení, řekla

Českým házenkářkám bude na prosincovém mistrovství světa ve Španělsku chybět Petra Maňáková. Zkušená dvaatřicetiletá spojka vynechá šampionát kvůli tomu, že na něm mohou startovat pouze hráčky očkované proti koronaviru. Před startem závěrečné přípravy před mistrovstvím a turnajem v Chebu vypadla z nominace také další spojka Jana Šustková, která léčí zranění. Dodatečnou pozvánku dostala Magda Kašpárková.

Mezinárodní federace IHF teprve na začátku minulého týdne definitivně potvrdila, že na šampionátu budou moci být pouze osoby očkované proti covidu-19. Z českých hráček to nesplňuje jen Maňáková. "Moc mě mrzí, že s holkama a týmem na šampionát nejedu. Rozhodně jsem je nechtěla nechat ve štychu, hodně jsem o tom přemýšlela, ale bylo by to proti mému přesvědčení," uvedla Maňáková.

"Vlastně 'pouze' hraju házenou a nebo jsem s rodinou. Dá se říct, že na nic jiného ani nemám čas. Pravidelně se testuji a dodržuji maximum opatření. Bohužel to nestačí a nemohu reprezentovat svou zemi a sport. Házenou hraju roky, doufám, že covid neovlivní mé dosavadní sportovní působení a nezkrátí mi dlouholetou hráčskou kariéru," dodala hráčka Mostu.

Několik členů výpravy mimo hráčský kádr se stihlo doočkovat. "První zprávu o povinnosti očkování jsme dostali v pátek 12. listopadu, ta byla definitivně upřesněna v úterý 16. listopadu. Absolutní většina našich reprezentantek i členů realizačního týmu již byla očkovaná, i tak však toto rozhodnutí přineslo jisté komplikace. Výjimky z tohoto nařízení se IHF rozhodla neudělovat," uvedl prezident českého svazu Ondřej Zdráhala.

"Několik členů se stihlo ještě naočkovat jednodávkovou vakcínou. V případě jednotlivců ale nakonec došlo k tomu, že na šampionát nebudou moci odcestovat, pokud se podmínky nezmění," doplnil Zdráhala.

Zatímco Maňáková o šampionát definitivně přišla, zraněná Šustková má ještě šanci, že by do mistrovství zasáhla. "Léčí zranění, intenzivně rehabilituje. Věříme, že se její zdravotní stav zlepší natolik, aby za námi třeba mohla přicestovat v průběhu šampionátu, pokud by bylo třeba," uvedl český trenér Jan Bašný.

Na šampionátu nejspíš nebudou startovat zkušené Iveta Korešová, Hana Kvášová či brankářka Lucie Satrapová, která je po zranění. Všechny tři sice figurují v širší nominaci na šampionát, ale trenér spíše počítá s hráčkami z aktuálního výběru v Chebu. Na západě Čech český celek odehraje od čtvrtka do soboty tradiční přípravný turnaj čtyř zemí proti Švýcarsku, Islandu a širšímu kádru Norska. Nominaci na šampionát Bašný oznámí příští pondělí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články