Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Házenkářky budou hrát o olympiádu ve Španělsku. Mají stejné soupeřky jako na MS

Až na jeden tým velice podobné složení skupiny jako na mistrovství světa. České házenkářky odehrají kvalifikační turnaj o olympijské hry v dubnu ve Španělsku. Dále je čekají Argentinky a a Nizozemky. Místo na olympiádě si zajistí první dva celky. Právě domácí Španělky jsou jediným celkem, na který český tým nenarazil v základní skupině prosincového světového šampionátu. Češky se postavily proti nim až v osmifinálové skupině a vyhrály.

Charlotte Cholevová
zdroj: Česká házená autor: David Švarc

Češky budou o účast na olympijských hrách bojovat poprvé v samostatné historii. Do kvalifikace je dovedl norský trenér Bent Dahl, který s nimi na prosincovém mistrovství světa osmým místem vyrovnal maximum od rozdělení federace.

Národní tým se představí v jedné ze tří čtyřčlenných kvalifikačních skupin. "Český" turnaj bude hostit pobřežní město Torrevieja, kde žije 83 tisíc obyvatel. Skupina se odehraje od 11. do 14. dubna, přesný rozpis zápasů zatím není znám.

Se všemi třemi soupeřkami se Češky utkaly na loňském světovém šampionátu. Zatímco Argentinu (31:22) a velmi překvapivě i Španělsko (30:22) porazily, s Nizozemskem vysoko prohrály (20:33). Dahlovy svěřenkyně budou v kvalifikaci spíše outsiderem spolu s Argentinou.

"Olympiáda je sen. Věřím, že každá z hráček o tom sní. Budeme muset vzít naši šanci oběma rukama, nohama i vším ostatním a bojovat až do úplného konce. Žádný tlak ale nevnímáme. Upřímně největší tlak máme sami na sebe, uvnitř týmu. Chceme být kvalitní celek a předvést se na velké scéně. Vnější tlak je normální a nedopadá na nás," uvedl Dahl.

Ještě před bojem o historickou účast na olympiádě čeká jeho svěřenkyně nadějně rozehraný závěr evropské kvalifikace. I v ní se Češky utkají s Nizozemkami, s nimiž po dvou zápasech bez ztráty bodu vedou skupinu. Příští středu nejprve favorita přivítají v Praze a v neděli nastoupí k venkovní odvetě. Na začátku dubna pak uzavřou kvalifikaci zápasy ve Finsku a s Portugalskem. Na závěrečný turnaj postoupí první dva týmy z každé skupiny a čtyři nejlepší celky z třetích míst.

"S Nizozemskem to bude velké. Hrajeme doma, v Praze a chceme se ukázat v dobrém světle. Zároveň bude hezké holky vidět poprvé od mistrovství světa. Uvidíme, jak můžeme tak těžkému soupeři zavařit. Nizozemsko je velmi kvalitní soupeř, ale v házené se může stát cokoliv," přemítal Dahl.

"Půjde o další důležitý krok v našem vývoji. Nizozemsko patří k nejlepším celkům Evropy a měřit se s takovými soupeři je vždy nejlepší. Zkušenosti určitě můžeme využít i do budoucna. Máme zároveň Nizozemsko také v olympijské kvalifikaci, takže si spolu opravdu zahrajeme. Aktuálně je pro nás nejdůležitější kvalifikace o Euro, chceme být na dalším velkém turnaji," dodal třiapadesátiletý kouč.

Zdroj
ČTK, Česká házená/chf.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články