Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Házenkáři v prvním ze dvou zápasů nad Rakouskem zvítězili

Čeští házenkáři překvapili a v prvním ze dvou posledních přípravných zápasů před mistrovstvím Evropy zvítězili nad Rakouskem na jeho hřišti 26:23. Reprezentanti rozhodli u Vídně o výhře v závěrečné pětiminutovce, kterou vyhráli 5:2. Odveta a zároveň generálka na šampionát se odehraje v neděli v Brně.

Roman Bečvář
zdroj: AP autor: Zsolt Szigetvary

Čeští trenéři Jan Filip s Danielem Kubešem si pochvalovali posun oproti dvěma přípravným zápasům se Slovenskem na konci prosince. "Jsme spokojeni, že jsme vyhráli. Ale co je důležitější, že nasazení a energie, jejichž nedostatek jsme kritizovali v zápase na Slovensku, dnes byly konečně takové, jaké mají být. S takovými emocemi a nasazením musíme hrát, abychom měli šanci být úspěšní," uvedl Filip.

V souboji dvou účastníků ME v Chorvatsku měl většinu času mírně navrch český celek, který si až na první čtvrthodinu udržoval náskok o jednu až dvě branky. Rakušané však zprvu dokázali pokaždé srovnat a v poločase se šlo do kabin za nerozhodného stavu 10:10.

V polovině druhého dějství reprezentanti ve vlastním oslabení odskočili na 18:16, ale Rakušané se znovu dotáhli a v 55. minutě šli po brejku dokonce poprvé od 11. minuty do vedení.

Hosté ale okamžitě odpověděli a v závěrečných pěti minutách měli pevnější ruku. Dvěma góly k rozhodujícímu trháku přispěl Mubenzem a v poslední minutě se český tým dostal až do vedení 26:22, které soupeř pět sekund před koncem pouze lehce zkorigoval.

"Naše hra byla oproti zápasům se Slováky posunem dopředu. Dobře jsme bránili, výborně chytal Tomáš Mrkva a i v útoku jsme si dokázali vytvořit velmi dobré pozice. Možná kdybychom v prvním poločase byli koncentrovanější v zakončení, vedli bychom už po první půli," podotkl Filip.

"V každém případě to dnes byl krok dopředu. Musíme se soustředit dál, čeká nás spousta práce a pozítří odveta, v níž bychom se opět chtěli posunout dopředu," dodal Filip.

Po nedělní odvetě v Brně už reprezentace v příštím týdnu bude ladit formu na evropský šampionát a 11. ledna trenéři oznámí konečnou šestnáctičlennou nominaci. Do turnaje národní celek vstoupí 13. ledna zápasem se Španělskem, dalšími soupeři v základní skupině pak budou Dánsko a Maďarsko.

Rakousko - ČR 23:26 (10:10)

Nejvíce branek: Bilyk a Weber po 5, Hermann 4 - Zdráhala 6, Sobol, Bečvář a Hrstka po 3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články