Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Házenkáři v boji s covidem chtějí získat čas. Na MS odletí až den před prvním duelem

Koronavirus nadále komplikuje situaci českých házenkářů před mistrovstvím světa. Národní celek se tak snaží získat nějaký čas a definitivně posunul plánovaný úterní odlet na šampionát do Egypta a odcestuje až o den později ve středu dopoledne. K mužstvu se během víkendu připojili další hráči a celá reprezentace podstupuje testy na covid-19. Konečná nominace bude zřejmě jasná až ve středu.

Trenér Daniel Kubeš udílí pokyny
zdroj: Český svaz házené autor: Hana Vrbková

Český tým zápolí s koronavirem od začátku ledna a přišel o úvodní dvojzápas kvalifikace mistrovství Evropy s Faerskými ostrovy, který byl v minulém týdnu odložen. Už před odletem k venkovnímu utkání měli pozitivní test oba hlavní trenéři Jan Filip s Danielem Kubešem a také nejmenovaný hráč. Na Faerských ostrovech pak odběry odhalily v reprezentaci dalších osm nakažených, z toho šest mezi hráči. Po návratu do Čech bylo pozitivních devět hráčů a šest členů realizačního týmu.

Trenéři kvůli tomu povolali další hráče z řad původních náhradníků, aby mohl tým na šampionát do Egypta odcestovat. Už v pátek mužstvo doplnili pivot Petr Šlachta a spojka Patrik Fulnek. O víkendu se přidali další, jejichž jména vedení reprezentace neoznámilo.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářská reprezentace bojuje s koronavirem a řeší se nominace na MS

Konečná nominace na turnaj kvůli koronavirovým problémům stále není jasná. Vzhledem k situaci tým odletí do dějiště šampionátu pouhý den před čtvrtečním úvodním duelem základní skupiny proti Švédsku.

"Můžeme potvrdit, že česká reprezentace odletí na mistrovství světa do Egypta oproti původně plánovanému úternímu termínu až ve středu dopoledne. Tým podstupuje v Plzni pravidelné testování a další informace oznámíme s ohledem na vývoj situace a výsledky testování v úterý," uvedl manažer reprezentace Adam Štegl.

Při nástupu do letadla budou muset mít členové výpravy negativní PCR test na covid-19. Po přistání ještě v letadle všichni podstoupí antigenní odběr a následně další PCR test. Až do výsledků budou v izolaci na hotelových pokojích.

Na rozdíl od jiných šampionátů tentokrát mohou týmy na mistrovství startovat až s 20 hráči. Během turnaje navíc oproti zvyklostem mají možnost udělat až pět změn. Do této kvóty se pak nepočítají hráči, kteří by museli být nahrazeni kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.

Po úvodním utkání se Švédskem reprezentanti v sobotu nastoupí proti domácímu Egyptu a základní skupinu uzavřou příští pondělí proti Chile.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články