Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Házenkáři si už dvě kola před koncem kvalifikace zajistili postup na Euro

Házenkáři už mají jistotu, že si zahrají na Euru. Díky ostatním výsledkům je už dvě kola před koncem kvalifikace zřejmé, že se svěřenci trenéra Rastislava Trtíka v nejhorším případě dostanou mezi nejlepší čtyři týmy z třetích míst, která si stejně jako první dva celky z každé skupiny zajistí účast na šampionátu. Evropská federace EHF zatím český postup, který vypočítala ČTK, nepotvrdila.

Národnímu týmu patří po čtyřech z šesti utkání skupiny 3 druhé místo o skóre před Ukrajinou, která navíc odehrála o zápas více. Trtíkův výběr dnes večer nastoupí na Faerských ostrovech a v neděli uzavře kvalifikaci domácím duelem s Ukrajinou.

I kdyby české mužstvo oba zbylé zápasy prohrálo, obsadí v nehorším případě třetí místo ve skupině a v hodnocení třetích týmů bude minimálně čtvrté. Skupinu 3 vede již jistý postupující Rusko.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři si poradili i s náročným cestování a kvalifikovali se na ME

Pro určení pořadí mužstev z třetích míst se započítávají pouze výsledky s prvními dvěma celky ve skupině, zápasy s posledním týmem se škrtají. Češi by si v případě umístění na třetí příčce přenesli tři body, což by byl nejhůře čtvrtý nejlepší výsledek z osmi kvalifikačních skupin. Po čtvrtečních zápasech je jasné, že ve skupinách 1, 2, 6 a 7 může mít třetí tým po odpočtu utkání s nejslabším soupeřem maximálně dva body.

Šampionát budou v lednu příštího roku hostit Maďarsko a Slovensko. Český celek se na mistrovství Evropy představí potřetí za sebou, vloni obsadil 12. místo a v roce 2018 šestou příčkou vyrovnal maximum v samostatné historii. Od roku 2008 chyběl národní tým na Euru jen jednou.

Trtíkův tým postoupil na šampionát navzdory tomu, že kvalifikaci musí odehrát netradičně jen ve dvou blocích po třech zápasech během pouhých pěti dnů. Úvodní dvojutkání s Faerskými ostrovy bylo nejprve na podzim a poté na začátku ledna odloženo kvůli koronaviru. Tým vinou nákazy na poslední chvíli odřekl účast na lednovém mistrovství světa v Egyptě, což stálo místo trenéry Jana Filipa s Danielem Kubešem. Mužstvo po nich převzal staronový kouč Trtík, který u národního celku působil už v letech 2002 až 2005.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články