Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Házenkáři se utkají se silným Islandem. Náš nejtěžší soupeř, ví trenér Sabaté

S tak těžkým soupeřem zřejmě ještě pod jeho vedením nehráli. Španělský trenér Xavier Sabaté a jeho čeští svěřenci přivítají v Brně kvalitního protivníka z Islandu. Pokud by národní tým severského favorita překvapivě porazil a zůstal stoprocentní, už po polovině kvalifikace by se přiblížil na dosah postupu. V neděli Češi nastoupí proti Islandu k venkovní odvetě. Přímý přenos sledujte od 20:05 na ČT sport a ČT sport Plus.

Česká házenkářská reprezentace
zdroj: Česká házená

Sabatého svěřenci figurují na druhém místě tabulky jen o skóre za vedoucím Islandem, který rovněž zatím nezaváhal. Estonsko a Izrael jsou bez bodu. Na šampionát, který bude v příštím roce hostit Německo, postoupí z každé čtyřčlenné skupiny dva týmy a doplní je čtveřice nejlepších mužstev z třetích míst. Při bodovém zisku proti Islandu by měl český celek téměř jisté, že se minimálně vejde mezi postupující z třetích příček.

Sabaté je přesvědčen, že jeho svěřenci narazí na dosud nejtěžšího soupeře od loňského února, kdy převzal mužstvo. "Naše filozofie je jít zápas od zápasu. Takže pokaždé je pro nás nadcházející zápas ten nejtěžší, ale bezpochyby máme před sebou – s respektem ke všem našim předchozím soupeřům – nejtěžšího soupeře (za dobu, co jsem u týmu) a jeden z nejlepších týmů na světě. Bude to opravdu těžký zápas, ale těšíme se na něj," řekl Sabaté.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři v kvalifikaci přivítají Island

Island na rozdíl od českého týmu nechyběl na lednovém mistrovství světa, kde obsadil 12. místo. Na posledním Euru před rokem skončil šestý. "Island je skvělý tým. Bezpochyby bude hladový uhrát dobrý výsledek po posledním světovém šampionátu, který nešel podle jeho představ. Jde o jeden z top pěti, šesti celků světa. Island má výborné hráče v nejlepších klubech po celé Evropě. Bude silný, rychlý a velmi nebezpečný zejména v rychlých útocích," uvedl Sabaté.

Češi si s Islandem zopakují souboje z kvalifikace o postup na Euro 2018. Zatímco venku prohráli 24:25, v domácí odvetě zvítězili 27:24. Severského soupeře národní tým porazil i na mistrovství světa před osmi lety v Kataru, kde nečekaně vyhrál vysoko 36:25.

Český celek má hnát v brněnské hale zhruba dva a půl tisíce fanoušků. "Slyšel jsem, že by měla být plná hala, to bude klíčové. Půjde o velký zápas na nejvyšší evropské úrovni. Doufám, že nám výborná atmosféra pomůže. Fanoušci musí být naším osmým hráčem," přál si Sabaté. Utkání začne ve 20:15.

Český tým se probojoval na sedm z posledních osmi ME. Naposledy vloni v lednu na závěrečném turnaji nepostoupil v Bratislavě ze základní skupiny. Po nedělní odvetě na Islandu vyvrcholí kvalifikace na konci dubna, šampionát v Německu se uskuteční od 10. do 28. ledna příštího roku.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články