Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Házenkáři s Faeřany nezaváhali a v kvalifikaci ME mají první vítězství

Po těsné porážce v Rusku zapsala česká reprezentace házenkářů první výhru v kvalifikaci mistrovství Evropy. V Brně i v okleštěné sestavě zdolala Faerské ostrovy 28:20. Národní tým si tak připsal první dva body v tabulce čtyřčlenné skupiny a ve druhém utkání po návratu staronového trenéra Rastislava Trtíka na lavičku poprvé oslavoval.

Tomáš Babák střílí na branku Faerských ostrovů
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Do kvalifikace měli Češi vstoupit už dříve, ale úvodní dvojzápas s Faerskými ostrovy byl kvůli koronaviru hned dvakrát odložen. V neděli znovu v Brně přivítají v odvetě Rusko, kterému ve středu v Moskvě podlehli po boji těsně 27:28.

Národnímu týmu patří aktuálně ve čtyřčlenné skupině třetí příčka bod za druhou Ukrajinou, jež má na kontě o jedno utkání víc. Z každé skupiny postoupí na šampionát v Maďarsku a na Slovensku v příštím roce první dvě mužstva a doplní je nejlepší čtveřice z třetích míst.

"Jsme rádi hlavně za ten průběh, měli jsme to pod kontrolou. Jsem rád, že jsme potvrdili výkon z Ruska a že to nebyla náhoda. Je to dobře nastartované. Myslím, že výhra o osm branek je velmi dobrá. Faeřané prohráli na Ukrajině 21:25, my si udělali plus osm. S Rusy to máme zatím minus jedna. Máme to velmi dobře rozehrané a musíme se maximálně koncentrovat na neděli," řekl Trtík.

Čechům schází v úvodu kvalifikace kvůli koronavirové situaci pětice hráčů z německých soutěží. Ve středu do Ruska odcestovalo jen 14 hráčů, tentokrát celek doplnili Jurka a Kašpárek, který ale kvůli problémům s rukou nestrávil na hřišti příliš času.

Favorizovaní domácí měli před prázdnou halou v Brně, kam kvůli covidu-19 nemohli fanoušci, od začátku zápas s outsiderem pevně pod kontrolou. Dařilo se pivotovi Janu Užkovi, s šesti brankami nejlepšímu střelci utkání.

Trtíkovi svěřenci si rychle vytvořili čtyřbrankový stav a vedení si po celou první půli udržovali. Faeřané, kteří dosud nikdy nestartovali na velké akci, ve 24. minutě snížili na rozdíl tří gólů, ale poslední pětiminutovka před pauzou patřila Čechům. Po šňůře tří branek šli domácí do kabin s pohodlným poločasovým náskokem 14:8.

Ve 36. minutě po brejku zvýšil navrátilec do sestavy Jurka už na 18:10. Hosté pak využili několikaminutového útlumu domácího celku a snížili na rozdíl pěti branek.

"Je jasné, že tam byly chyby. To hluché místo bylo způsobené tím, že jsme potřebovali prostřídat. Základní šestka těch kvalitních hráčů, kteří byl rozehraní z Moskvy, nevydrží hrát celých 60 minut," podotkl Trtík.

"Druhým faktorem bylo, že Dominik Solák měl dvakrát dvě minuty, takže jsem si ho musel nechat na posledních 15 minut. Věděli jsme, že půjdeme s náskokem trochu dolů, ale oni ho nijak moc nevymazali. Nemůžeme být hamižní a lítat v oblacích," dodal.

Češi však rychle zabrali a sérií čtyř gólů definitivně rozhodli. V 57. minutě poslal Číp národní tým do vedení už o 10 branek a Faeřané v samém závěru jen drobně zkorigovali stav.

"Postupem času se projevila naše větší kvalita. Tím neříkám, že Faeřané jsou nějací nazdárci. Myslím, že jsme to zvládli suverénně. Vyhráli jsme osmibrankovým rozdílem, což je příznivé. Zítra si odpočineme, potrénujeme a připravíme se na Rusy," řekl brankář Tomáš Mrkva.

Česko - Faerské ostrovy 28:20 (14:8)

Sestava a branky ČR: Mrkva, Galia - Hrstka 4/1, Bečvář 2, Jurka 4, Kašpárek, Babák, Číp 3, Vančo 1, Klíma 2, V. Patzel 2, Solák 3, Užek 6, Gřešek, Piroch 1, Franc.
Nejvíce branek Faerských ostrovů: Johansen 4. Rozhodčí: Sekulič, Jovandič (oba Srb.). Sedmimetrové hody: 1/1 - 1/0. Vyloučení: 3:5. 


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články