Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Házenkáři rozehrají kvalifikaci ME s Izraelem

Zlín - Čeští házenkáři vstoupí do kvalifikace o postup na evropský šampionát 2014. Na úvod skupiny přivítají ve Zlíně outsidera Izrael a v obnovené premiéře pod koučem Vladimírem Habrem berou jen výhru. Zápas začne v 18:00 a přímý přenos vysílá ČT sport a náš web.

V neděli se reprezentanti představí v Černé Hoře, čtvrtým týmem v druhé kvalifikační skupině je favorizované Německo, s nímž Češi změří síly v dalším pokračování kvalifikace na jaře. Na závěrečný turnaj do Dánska postoupí vždy dva celky a jeden nejlepší ze třetích míst.

Češi věří, že si spraví chuť po lednovém minulém šampionátu, kde vypadli už v základní skupině a obsadili až čtrnácté místo. Nevyšla jim ani snaha o postup na mistrovství světa, když v červnu podlehli v barážovém dvojutkání Rusku.

Házenkářský svaz neprodloužil smlouvu se slovenským koučem Martinem Liptákem a nahradil ho Habrem. Třiašedesátiletý trenér usedne na reprezentační lavičku po deseti letech a národní tým povede už potřetí.

Cílem je postup

Před startem kvalifikace nebere nic než postup. "Nazvat některou kvalifikační skupinu snadnou může pouze člověk, který není schopen přijmout aktuální vyrovnanost národních celků. Přesto si myslím, že nemůžeme mít jinou ambici než uspět," uvedl Haber. "Máme v kádru hráče, kteří patří k nejlepším světovým házenkářům na svých postech, ale rozhodující bude, jak sehrajeme konkrétní utkání, zda v nich ze sebe vydáme to nejlepší," dodal staronový kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští házenkáři spouští charitativní projekt

Za favorita skupiny považuje Německo, které ovšem Češi jako jediné dokázali porazit na lednovém šampionátu. Černohorci poslali varování v červnu, když na úkor pozdějších stříbrných medailistů z olympiády v Londýně Švédů postoupili na světový šampionát.

"Němci jsou určitě favority skupiny, ale výsledky Černohorců budí respekt a Izraelci v posledních letech nikomu nedávají body zadarmo," varoval Haber. "Skupina může dopadnout všelijak, ale pravdou je, že podle papírových předpokladů by měli postoupit Němci a s nimi my," doplnil.

Češi se těší na prostředí ve Zlíně, kde se jim dařilo v minulé kvalifikaci. "Doufám, že bude vyprodáno a my budeme moci s fanoušky oslavit úspěšný start kvalifikace," uvedl Jiří Motl. Vedle něj trenéři povolali další trojici hráčů z domácí ligy. V nominaci nechybí nejlepší házenkář světa za předloňský rok Filip Jícha, kvůli problémům s kolenem naopak vypadl Jan Stehlík z francouzského St. Raphael.

Program českého týmu:

31. října: ČR - Izrael,

4. listopadu: Černá Hora - ČR,

3. nebo 4. dubna: ČR - Německo,

6. nebo 7. dubna: Německo - ČR,

12. nebo 13. června: Izrael - ČR,

15. nebo 16. června: ČR - Černá Hora.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články