Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Házenkáři přehráli Slovince 37:35

Vídeň - Prvním soupeřem českých házenkářů ve čtvrtfinálové skupině na mistrovství Evropy dnes bylo Slovinsko. V zápase v Innsbrucku, který začal ve 20:30, urvali svěřenci slovenského trenéra Martina Liptáka do čtvrtfinálové tabulky první dva body, protože postupová výhra s Maďarskem se jim do nové tabulky nezapočítala. Zatímco po poločase vedl český tým po skvělém výkonu 21:12, vybral si tentokrát ke konci zápasu opět slabší chvilku. Slovincům se tak zápas podařilo zdramatizovat, ale na vítězství jim to již nestačilo. K výbornému výsledku pomohla opět jistota v bráně, kde Martina Galiu po dobrém výkonu proti Maďarsku nahradil trochu překvapivě Petr Štochl. Dvanácti body se blýskl tradiční tahoun českého týmu Filip Jícha. V prvním zápase skupiny porazila Francie Německo 24:22 (12:10). Poláci poté porazili Španěly 32:26 (13:9). Příští zápas čeká Čechy v úterý, soupeřem jim bude Polsko.

Výhra nad Maďarskem českým hráčům zvedla sebevědomí a po přesunu na jih Rakouska předvedli hlavně v prvním poločasu skvělou házenou. V brance dal tentokrát asistent trenéra Jiří Míka před Galiou přednost Štochlovi a ten se mu za důvěru odvděčil kvalitním výkonem. Také Slovinci začali hrát osobní obranu na nejlepšího českého střelce Jíchu, ale on i jeho spoluhráči se s tím dokázali vyrovnat. Na úvodních 11 brankách se podílelo sedm hráčů.

Z posledního vzájemného zápasu se Češi poučili

Na poslední akcí před ME, na turnaji v Dánsku, prohráli čeští házenkáři se Slovinskem o sedm branek a evidentně se z toho poučili. Základem dnes opět byla kompaktní obrana, za níž zářil Štochl, který si v prvním poločase udržel téměř padesátiprocentní úspěšnost zákroků a slovinské střelce přiváděl k zoufalství. Ještě v desáté minutě vedl soupeř 6:5, ale poté až do přestávky prakticky existovalo na palubovce jediné mužstvo.

Po hodně divokém úvodu, kdy se hra bleskově přelévala z jedné strany na druhou, se čeští hráči uklidnili a těžili z rychlých brejků. Dařilo se jim ovšem i při postupném útoku a kombinačních akcích. Osm branek za sebou přineslo Čechům vedení 13:6. Poté přidal pět gólů Jícha a český celek šel do kabin dokonce s devítibrankovým náskokem.

Jícha skvěle střílel, bránil i nahrával

Obraz hry se příliš nezměnil ani po přestávce. Slovinci sice vytáhli svou obranu hodně dopředu, ale Češi si i s tím uměli poradit. Jícha dokázal střílet prakticky z každé pozice, prezentoval se i skvělým individuálním uvolňováním a přesnými přihrávkami, z nichž těžil hlavně Filip na křídle.

Ještě ve 42. minutě vedl český celek o deset branek, ale poté se soupeři začaly dařit rychlé protiútoky. Střelecky se chytili Kavtičnik s Pajovičem a český náskok se začal tenčit. Z vedení 34:26 bylo rázem 34:31 a Slovinsko vycítilo šanci. Důležitou branku přidal Vítek, poté se dvakrát trefil Jícha a zdálo se, že je rozhodnuto. Slovinci poté ještě dali čtyři góly v řadě, ale na víc jim již nezbyl čas. Čeští hráči si vítězství vzít nenechali.

Hrdinou zápasu byl gólman Štochl
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

Hlavní zprávy

Nejčtenější články