Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Házenkáři porazili Rusko 32:30, v úterý vyzvou Bělorusko

Dauhá - Čeští házenkáři v prvním utkání Prezidentského poháru na mistrovství světa v Kataru zvítězili nad výběrem Ruska 32:30. Po poločase vedli těsně 16:15, dramaticky vyrovnaný duel se jim pak podařilo udržet ve svůj prospěch. Sedmi góly se blýskl Miroslav Jurka, o zásah více pak měl sedmičkový specialista Ondřej Zdráhala. V úterý se Češi utkají s Běloruskem, které odpoledne porazilo hráče Bosny a Hercegoviny 37:29. Pokud vyhrají, obsadí konečné 17. místo na turnaji.

Utkání Česko - Rusko
zdroj: Pavel Lebeda/chf.cz

Do haly Duhail dorazilo na Prezidentský pohár jen pár desítek diváků. Češi se ale snažili přistoupit k zápasu dvou zklamaných týmů, které nepostoupily ze skupiny do vyřazovacích bojů, naplno a brzy se dostali do dvoubrankového vedení. Rusko ale ztrátu okamžitě smazalo a pak se skóre velkou část první půle přelévalo. V útoku se činil především Jurka, který v úvodním dějství nastřílel z křídla šest branek, dařilo se i Zdráhalovi se čtyřmi trefami.

Jeho proměněná sedmička ve 23. minutě poslala reprezentanty do vedení 13:11 a nastartovala jejich nápor. Češi si vytvořili třígólový náskok, ale sborná v poslední sekundě prvního poločasu snížila na rozdíl jedné trefy. V závěru úvodní části zůstal po jednom ze soubojů ležet na palubovce kapitán Jícha, ale po ošetření v druhé půli pokračoval.

Stejně jako v předchozích zápasech národnímu týmu vyšel vstup do druhé části a v 37. minutě to bylo po Linhartově trefě už o pět branek. Ruský kouč si vzal oddychový čas a jeho svěřenci začali ztrátu rychle mazat. V polovině druhé půle už bylo opět vyrovnáno. Češi sice za chvíli znovu vedli o dvě branky, ale pak doplatili na několik vyloučení. Pro Horáka po třetím dvouminutovém trestu zápas skončil a Žitnikov otočil skóre.

V české brance ovšem začal opět zářit hrdina předešlých dvou vítězných zápasů Štochl a právě díky němu reprezentanti zvládli koncovku lépe. Poté, co Jurka s Petrovským zařídili náskok 31:28, ještě soupeř snížil na rozdíl jedné trefy, ale další český gól už rozhodl.

"Bylo to pro každého docela těžké překousnout zklamaní, že nejsme v osmifinále, i když jsme vyhráli dvě utkání ve skupině. Jako celý mančaft jsme ale našli motivaci, chceme ten Prezidentský pohár získat a udělali jsme první krok," řekl s osmi góly nejlepší český střelec utkání Ondřej Zdráhala.

Spokojený byl i trenér Jan Filip. "Myslím, že bylo vidět, že jsme chtěli. Oproti těm předchozím dvěma zápasům něco chybělo, nebylo to úplně ono, víra ve vítězství tam ale byla. Porazili jsme hodně kvalitní mančaft, kdy se nám naposledy na nějakém mistrovství podařilo vyhrát tři zápasy za sebou?" podotkl Filip. "Ve druhé půli jsme si vytvořili relativně dobrý náskok, vlastními chybami jsme ho bohužel prohospodařili. Udělali jsme si to sami těžší. Dobře, že jsme zvládli závěr," dodal Filip.

ČR - Rusko 32:30 (16:15)

Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Hrstka 3, Bečvář, Jurka 7, Jícha 3, Sobol, P. Horák 2, Babák 3, Linhart 3, Petrovský 3, Zdráhala 8, Šindelář, Kasal, Szymanski, Motl.

Nejvíce branek Ruska: Děreven 8, Žitnikov 5. Rozhodčí: Kričen, Machlúf (oba Tun.). Sedmimetrové hody: 7/5 - 3/2. Vyloučení: 6:6. Diváci: 300.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články