Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Házenkáři padli v Ostravě s Bosnou o gól, přesto ovládli kvalifikační skupinu na Euro

Cíl splněn, ale porážka mrzí. Čeští házenkáři ovládli i přes těsnou prohru 23:24 v ostravské areně s Bosnou a Hercegovinou kvalifikační skupinu. Při losu na mistrovství Evropy 2020, které se bude konat příští rok v lednu v Norsku, Švédsku a Rakousku, budou mít díky prvenství solidní výchozí pozici. Na Euro se podívají i jako nejlepší tým z třetích pozic Bosňané.

Reprezentant Pavel Horák proti bosenské obraně
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

O českém prvenství při bodové rovnosti s Běloruskem a Bosnou rozhodla lepší vzájemná bilance v minitabulce s těmito dvěma soupeři.

Prvenství ve skupině znamená zařazení do prvních dvou výkonnostních košů při losování šampionátu, které se uskuteční 28. června ve Vídni. Na turnaji, který budou hostit Norsko, Švédsko a Rakousko, se poprvé představí 24 týmů.

Český celek uspěl v šesté z posledních sedmi kvalifikací mistrovství Evropy. Vloni na minulém Euru obsadil šesté místo a vyrovnal maximum v samostatné historii.

"Cílem utkání bylo zvítězit, to se bohužel nepovedlo. Ale že jsme skončili první, to je úspěch. V posledních letech se nám to nikdy nepovedlo, za to jsme šťastní," řekl Kubeš.

Reprezentanti si k udržení prvního místa ve čtyřčlenné skupině mohli dovolit i porážku o jednu branku, zatímco Bosňané potřebovali bodovat, aby se dostali mezi nejlepší čtyři týmy z třetích míst, které doprovodily na šampionát první dva celky z každé skupiny.

V úvodním vzájemném duelu na podzim Češi zvítězili venku 25:20, dnes se ale se soupeřem od začátku přetahovali o vedení. Na palubovce dominovaly defenzivy a ani jeden z týmů během první půle neměl více než jednogólový náskok.

Českými házenkáři uplynulého roku jsou Galia a Luzumová

Reprezentační brankář Martin Galia se podruhé v kariéře stal nejlepším českým házenkářem roku. Mezi ženami za loňský rok triumfovala kapitánka národního týmu Iveta Luzumová. Zatímco Galia vyhrál anketu po 12 letech, Luzumová obhájila prvenství.

Domácím se před zaplněnou vítkovickou arénou, kam zavítalo přes pět a půl tisíce diváků, v úvodu nedařilo v ofenzivě a problémy měli proti pevné bosenské obraně hlavně při postupném útoku. Hosté šli v přestávce do kabin s náskokem 11:10.

Boj o každý gól pokračoval i po změně stran. Čechy držel vynikajícími zákroky brankář Galia a po 43 minutách Petrovský otočil na 17:16. Už v poslední desetiminutovce zneškodnil domácí brankář dvě vyložené šance za sebou a v 53. minutě poprvé jeden z týmů vedl o dva góly, když Zdráhala ze sedmičky zvýšil na 21:19.

Bosňané však okamžitě sérií tří tref stav opět otočili. Nejlepší český střelec pivot Petrovský se sedmi brankami pak dvakrát dokázal srovnat, ale výhru pro sebe v nervózním závěru nakonec získali po Karačičově ráně pod břevno hosté. K triumfu a postupu ze třetího místa jim deseti góly pomohl Prce.

Český celek prohrál dva ze tří domácích zápasů kvalifikace, naopak venku byl stoprocentní. "Bylo skvělé hrát a pro nás dva koučovat před touto atmosférou. Za to bychom chtěli divákům poděkovat. Bohužel se nám nepovedlo zvítězit. Myslím, že od začátku jsme nebyli úplně v zápase. Na konci jsme měli šanci vyhrát, bohužel jsme to neudrželi," dodal Kubeš.

"V kritických situacích jsme znovu spadli do určitých stereotypů. Bohužel jsme nebyli schopni činnosti provádět správně podle naší představy, a to byl podle mě důvod, proč jsme prohráli. Ne proto, že by soupeř hrál nějak fantasticky, ale proto, že jsme dělali hloupé chyby a chyby, které vyplývají z nedisciplíny, a to mě mrzí," dodal Kubeš.

Kvalifikace o postup na ME 2020 házenkářů v Ostravě - 5. skupina:

ČR - Bosna 23:24 (10:11)

Sestava a branky ČR: Galia, Mrkva - Babák 4, Bečvář 1, Číp, Horák 1, Hrstka 4, Jurka, Kašpárek 3, Mubenzem, Petrovský 7, Šlachta, Solák, Vančo, Zdráhala 2, Zeman 1.

Nejvíce branek Bosny: Prce 10. Rozhodčí: Hovráth, Marton (oba Maď.). Sedmimetrové hody: 7/5 - 4/4. Vyloučení: 6:4. ČK: 31. Zeman (ČR). Diváci: 5521.

Bělorusko - Finsko 40:15 (20:8)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články