Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Házenkáři nestačili na Egypt. Vidina postupu ze skupiny se rozplývá

Dauhá  Čeští házenkáři podlehli v stěžejním skupinovém utkání Egyptu 24:27 a jejich šance na postup do další fáze mistrovství světa je nyní z kategorie teoretických. Reprezentanti po většinu utkání dotahovali mírnou ztrátu, avšak přes dobrý výkon Filipa Jíchy se jim zápas nepodařilo ani zdramatizovat. Čechy v dalším utkání čeká silný Island.

Utkání Česko - Egypt
zdroj: Pavel Lebeda/chf.cz

Do české sestavy se vrátil uzdravený kapitán Filip Jícha, který kvůli střevní viróze vynechal první dva zápasy, a hned na konci první minuty otevřel odvážným průnikem skóre. Reprezentanti si v úvodu vytvořili vedení 3:1, ale rychle jej ztratili. V egyptské brance se totiž rozchytal Handauí a třetí tým loňského mistrovství Afriky šňůrou pěti gólů rychle otočil na 6:3. Mezitím halu pro necelých osm tisíc fanoušků téměř zaplnili egyptští příznivci a soupeř si mohl užívat bouřlivé domácí prostředí.

Africký tým si často pomáhal tvrdými fauly a Češi hráli v první půli několik přesilovek. Jenže početní výhody nezvládli, zahodili i ty nejjasnější šance a do přestávky šli s tříbrankovým mankem.

Filip Jícha
zdroj: Pavel Lebeda/chf.cz

Do druhé půle ale reprezentanti vstoupili stejně jako v předchozích dvou duelech s elánem. Mezi tyčemi nahradil Štochla Galia a za necelé tři minuty bylo po Jíchově samostatném úniku vyrovnáno. Ze sedmičky dokonce mohl poslat Čechy do vedení Zdráhala, ale trefil Handauího.

Místo toho Egypt znovu získal tříbrankové vedení a jeho fanatičtí příznivci byli ve varu. Jícha si na chvíli odpočinul na lavičce a pak dvěma góly trefil přesně horní roh. Jenže další spoluhráči se k němu nepřidali a Afričané poprvé v zápase odskočili na rozdíl čtyř branek.

Čeští trenéři reagovali oddychovým časem, během nějž emotivně promlouvali ke svěřencům, ale národní tým už na zvrat neměl síly. Brankář Handauí mezi tyčemi doslova čaroval, a když necelých pět minut před koncem zvýšil Alahmár na 26:21 pro Egypt, bylo definitivně rozhodnuto.

Trenér českých reprezentantů Daniel Kubeš po utkání poznamenal: "Můj pocit je takový, že jsme měli šance zvrátit utkání a v jeho fázích se nám to nepodařilo. Buď jsme míč ztratili, nebo jsme nedali jasnou šanci." Kvitoval výkon Filipa Jíchy. "Filip nám pomohl ve velké části tohoto utkání. Samozřejmě ještě není plný sil a možná to párkrát bylo vidět, ale já jsem spokojen s tím, jak tým vedl, a myslím, že ve fázi, ve které je, nemohl zahrát o moc lépe než hrál," dodal Kubeš.

"Věděli jsme, že pokud budou vepředu, bude to těžké a jejich fanoušci je poženou. Samozřejmě, že jim pomohli, ale jakmile jsme dotáhli, fanoušci ztichli. Naše šance byla, že se jim urveme na dva tři góly a oni ztratí sebevědomí. Mančaft Egypta je buď nahoře, nebo dole. Bohužel byli ve druhé půli nahoře," posteskl si Ondřej Zdráhala.

  • "Je to proces a tenhle turnaj není o jednom zápase s Francií, Švédskem či Egyptem, ale o tom, kam se tým posunuje. Teď jsme pod tlakem, co se týče postupu, ale pro mě je to sbírání zkušeností. Když to bude stačit na postup, budu hrozně rád, když ne, nebude se dít nic ovšem v případě, když budeme hrát každý zápas na sto procent. Když do každého zápasu dáme stejně energie, jako jsme dali dnes, bude to v pořádku a tým bude mít šanci udělat posun," uvedl Kubeš k zbývajícím postupovým šancím týmu.

ČR - Egypt 24:27 (10:13)

Sestava ČR: Štochl, Galia - Hrstka, Bečvář, Jurka, Motl, Jícha, Sobol, P. Horák, Babák, Linhart, Petrovský, Zdráhala, Šindelář, Kasal, Szymanski.

Rozhodčí: Al-Suwaidi, Bamutref (oba Kat.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články