Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Házenkáři na úvod podlehli Francii po boji 27:30

Dauhá - Čeští házenkáři vstoupili do světového šampionátu v Kataru porážkou 27:30 s vysoce favorizovanou Francií. Reprezentanti bez nemocného kapitána Filipa Jíchy prohrávali v poločase už o sedm branek, ale po změně stran předvedli výborný výkon a úřadující olympijské šampiony a mistry Evropy velmi potrápili.

Utkání Francie - Česko
zdroj: AFP autor: Marwan Naamani

"Prohráli jsme, ale s druhou půlkou musím říct, že jsem spokojený. Hlavně s tím, s jakou jsme hráli chutí, to bylo rozhodně pozitivní. V první půli jsme hráli zakřiknutě, v druhé jsme to zlepšili. Měli jsme i šance udělat to ještě dramatičtější, to se nepodařilo, ale velký posun v druhé půli tam byl," řekl jeden z dua trenérů Daniel Kubeš.

Mladý český celek držel patnáct minut s olympijskými vítězi vyrovnaný stav. Díky gólům Pavla Horáka v úvodu národní celek dvakrát vedl, pak dokázal třemi brankami po sobě smazat ztrátu 3:6. Výběr galského kohouta ale téměř okamžitě získal zpět třígólový náskok a nezbrzdil ho ani oddechový čas českých koučů Jana Filipa s Kubešem, kteří prožili trenérskou premiéru na vrcholné akci.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Francie - Česko

Francie dalšími dvěma trefami zvýšila už na 11:6 a teprve poté zastavil nejlepší český hráč první půle Zdráhala ze sedmičky osmiminutové čekání reprezentantů na přesný zásah. Favorit ovšem pokračoval ve strojovém výkonu. Útoky zakončoval s lehkostí, úspěšnost střelby měl v první půli o třicet procent lepší než český celek a o přestávce šel do kabin s pohodlným sedmibrankovým vedením.

Zdálo se, že v druhé půli půjde už jen o výši skóre. Ale reprezentanti se vrátili na hřiště s velkým elánem, jako by v šatně nechali přehnaný respekt k soupeři, a druhé dějství senzačně vyhráli. "V poločase jsme se snažili uklidnit a řekli jsme si, že se pokusíme odehrát náš nejlepší poločas, co jsme doposud hráli. A ukázat všem, že umíme hrát házenou a nenecháme se tady od těch Francouzů rozsekat," řekl s osmi brankami nejlepší střelec zápasu Horák, který se po pauze rozehrál k výbornému výkonu a potvrzoval pověst kanonýra.

Několika zákroky se blýskl i střídající gólman Štochl a Češi se nečekaně dotáhli až na rozdíl čtyř branek. To viditelně zaskočilo i pár stovek francouzských fanoušků, kteří vytvářeli atmosféru v jinak poloprázdné hale v Dauhá.Český tým donutil hrát favorita turnaje naplno až do posledních sekund. Přestože ho v závěru poslali dánští sudí do oslabení, v němž byl za celý zápas hned desetkrát, snížil Sobol na rozdíl pouhých dvou tref.

K senzačnímu vyrovnání měl sice národní celek ještě poměrně daleko, i tak ale v druhé půli naznačil své možnosti a proti Francii uhrál mnohem lepší výsledek než v říjnu v evropské kvalifikaci, kde prohrál 25:41. "Věřil jsem, že můžeme dosáhnout na remízu. Francouzi asi nenastoupili do utkání v plném nasazení a museli nechat hrát základní šestku celou dobu. Ve druhé půli jsme ukázali, jak jsme silní," řekl "sedmigólový" Ondřej Zdráhala.

Daniel Kubeš: "Cítím, že tým je jiný. Přesto by bylo hrozně jednoduché říct, že je to naše zásluha a že já s Honzou Filipem jsme za dva měsíce tým zvedli o tolik. Kluci si zaslouží absolutorium za to, kolik do zápasu investovali. Doufám, že tak budeme hrát každé další utkání."

V druhém souboji ve skupině C změří český tým síly v neděli síly i s druhým finalistou poslední olympiády Švédskem.

Česko - Francie 27:30 (9:16)

Sestava a branky Česka: Galia, Štochl - Hrstka, Bečvář 2, Jurka 1, Motl, Sobol 4, P. Horák 8, Babák 1, Linhart 2, Petrovský 1, Zdráhala 7, Šindelář, Kasal 1, Szymanski.

Nejvíce branek Francie: N. Karabatic a Guigou po 7. Rozhodčí: Hansen, Gjeding (oba Dán.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 6/5. Vyloučení: 10:6. Diváci: 1800.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články