Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Házenkáři na Island nestačili a postup z kvalifikace ME ještě nemají jistý

První ztráta. Čeští házenkáři ve čtvrtém zápase kvalifikace mistrovství Evropy poprvé narazili. Na Islandu prohráli 19:28 a ještě nemají definitivně jistý postup ze skupiny. Český celek nenavázal na středeční vítězství v domácím prostředí nad severským favoritem a v odvetě v Reykjavíku téměř celé utkání jen marně dotahoval náskok soupeře.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři si na Islandu postup nezajistili

Český tým, k němuž se v předvečer dnešního zápasu po krátké hospitalizaci stihl vrátit uzdravený španělský trenér Xavier Sabaté, klesl v tabulce skupiny na druhé místo o skóre za Island. Reprezentanti mají náskok čtyř bodů na zbylé dva soupeře Estonsko a Izrael, proti nimž uzavřou kvalifikaci na konci dubna.

Na šampionát v příštím roce v Německu postoupí z každé čtyřčlenné skupiny dva týmy a doplní je čtveřice nejlepších mužstev z třetích míst. Český celek má už od středy téměř jisté, že se minimálně vejde mezi postupující z třetích příček.

Sabatého svěřenci ve středu překvapili Island, který na rozdíl od nich startoval v lednu na mistrovství světa, výhrou 22:17, ve venkovní odvetě už ale na vysokého favorita nestačili. Hosté od úvodu nabrali mírné manko a dotahovali. V polovině první půle ještě dokázal Reichl srovnat na 8:8 a v 25. minutě snížil Kašpárek na rozdíl jedné branky, před pauzou ale Islanďané zabrali a vytvořili si náskok 15:12.

Po změně stran šestý tým z posledního Eura už pevně držel utkání ve svých rukách. Ve 42. minutě poslal Valencia domácí poprvé do šestigólového vedení a bylo jasné, že Češi už na zdramatizování zápasu nebudou mít síly. Nakonec Islanďané zvítězili téměř dvouciferným rozdílem a získali jistotu, že v případě bodové rovnosti se Sabatého výběrem skončí ve skupině díky lepší vzájemné bilanci výše.

"Myslím, že klíč byl v druhém poločase. Dnes nebyl náš útok dostatečně dobrý na to, hrát vyrovnaně s takovým týmem, jako je Island. Tenhle soupeř má prostě prvotřídní hráče. V prvním poločase jsme se ještě drželi v zápase, ale celkově jsme dnes měli dost problémů se střelbou. Nebylo to jako v prvním zápase," uvedl v nahrávce pro média Sabaté.

"V druhém poločase jsme v útoku udělali osm technických chyb, to je pak nemožné vyhrát nad týmem jako Island. Soupeř byl po té lekci v prvním zápase připravenější, pomohla mu i fantastická atmosféra, která tu panovala. Prohra nás mrzí, ale sport je někdy takový. Jsme zklamaní, ale v tomhle týdnu byla řada pozitivních věcí. Musíme se dál zlepšovat," doplnil španělský trenér.

Češi jsou i tak velmi blízko k postupu. V předposledním zápase kvalifikace nastoupí 27. dubna v Estonsku a o tři dny později zakončí skupinu doma proti Izraeli. V obou duelech budou po říjnových úvodních výhrách jasným favoritem.

"Stále ještě nemáme jistý postup. K oběma zbylým zápasům přistoupíme s velkým respektem a nejlépe, jak budeme moci. Každý zápas je úplně jiný. Uvidíme, jak na tom budou hráči v klubech. Musí na sobě nadále pracovat a věřím, že budou v co nejlepší formě," řekl Sabaté, který převzal českou reprezentaci vloni na konci února.

Národní celek se probojoval na sedm z posledních osmi mistrovství Evropy, naposledy na závěrečném turnaji vloni v lednu nepostoupil v Bratislavě ze základní skupiny. Šampionát v Německu se uskuteční od 10. do 28. ledna příštího roku.

Utkání skupiny 3 kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2024 házenkářů:

Island - Česko 28:19 (15:12)

Sestava a branky Česka: Mrkva, Mizera - Hrstka 4/4, Piroch 2, J. Patzel, Štěrba 2, Kašpárek 2, Reichl 1, Vančo 1, Havran, Harabiš, Klíma 5, V. Patzel, Solák 2, Zeman, Režnický.

Nejvíc branek Islandu: Kristjánsson 6. Rozhodčí: Biro, Kiss (oba Maď.). Sedimetrové hody: 4/3 - 5/4. Vyloučení: 2:4. Diváci: 2500 (vyprodáno).

Izrael - Estonsko 29:27 (15:13).

Pořadí ve skupině po 4. kole: 1. Island 6, 2. Česko 6, 3. Estonsko 2, 4. Izrael 2. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články