Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Házenkáři jsou před mistrovství světa nalosováni do čtvrtého koše

Katar - Čeští házenkáři jsou před losem mistrovství světa, které se uskuteční příští rok v Kataru, nasazeni ve čtvrtém koši spolu s Rakouskem, Argentinou a Běloruskem. Z nejsilnějšího prvního koše dostanou za soupeře buď obhájce titulu Španěly, evropské šampiony Francouze, Dány, nebo Chorvaty. Kontroverze vzbudilo zařazení Německo do šestého koše.

Radost českých házenkářů
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

V šestém koši mezi nejslabšími týmy se ocitlo Německo, které se na turnaj nekvalifikovalo, ale tento týden se mezi účastníky šampionátu kontroverzním způsobem dostalo. Mezinárodní federace mu udělila divokou kartu na úkor Austrálie, která si sice vybojovala postup, ale IHF konstatovala, že Oceánie momentálně nemá žádnou konfederaci a tudíž její zástupce na MS nebude.

Australané vyjádřili zklamání z postupu IHF. Oficiální protest podat nehodlají, ale snaží se ještě diplomatickou cestou vedení světové házené přesvědčit, že jde o špatné rozhodnutí. "Poškozuje to naši federaci a celý sport, když pro nás neexistuje žádná jasná cesta jak se kvalifikovat na MS. Takovéhle rozhodnutí na poslední chvíli znevažuje naši přípravu, hráče a trenéry," uvedl šéf australské federace Alex Gavrilovic.

Německo v šestém koši figuruje ve společnosti Íránu, Spojených arabských emirátů a Chile. Pořádající Katar, který je ve třetím koši, si může během losování skupinu vybrat. Zbylé týmy z třetího koše pak budou dolosovány do zbylých pěti skupin. První čtyři celky ze základních skupin postoupí do osmifinálové části, ostatní budou hrát o 16. až 24. místo o Prezidentský pohár.

Nasazení pro los MS házenkářů 2015 v Kataru:

1. koš: Španělsko, Francie, Dánsko, Chorvatsko.

2. koš: Bosna a Hercegovina, Polsko, Švédsko, Slovinsko.

3. koš: Rusko, Katar, Makedonie, Alžírsko.

4. koš: Rakousko, Argentina, Bělorusko, ČR.

5. koš: Tunisko, Egypt, Brazílie, Bahrajn.

6. koš: Írán, SAE, Chile, Německo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články