Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Házenkáři i podruhé vyzráli v přípravě na rakouského soupeře

Čeští házenkáři ladí formu před červnovým dvojzápasem play-off o postup na mistrovství světa. Poslední prověrkou před klíčovými souboji s Makedonií byla pro výběr trenérů Filipa a Kubeše dvě přípravná střetnutí s Rakouskem. V tom prvním na půdě soupeře v Kremži Češi ve čtvrtek uspěli v poměru 27:26 a i dnes tahali za delší konec, když v odvetě v Třeboni porazili rakouský národní tým 26:23. Českou ekipu podržel vynikajícím výkonem brankář Tomáš Mrkva.

Miroslav Jurka
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

"Jsme rádi, že jsme dokázali vyhrát, ale s výkonem moc spokojeni nejsme. Od začátku jsme nebyli tak koncentrovaní, jak bychom měli být a s tím souviselo i nasazení, které nebylo zdaleka takové jako před dvěma dny. Přitom právě tohle jsme si chtěli přenést i do druhého utkání," řekl pro svazový web jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip.
 
"Vyhráli jsme pravděpodobně díky vynikajícímu výkonu Tomáše Mrkvy a možná jsme měli trochu větší vůli po vítězství než soupeř. Ale to, v čem jsme se chtěli posunout, se nám splnit nepodařilo," doplnil Filip.
 
Zatímco úvod prvního vzájemného zápasu vyzněl pro český celek, v sobotní odvetě začali lépe Rakušané. Domácím se v úvodu nedařilo v ofenzivě a hosté toho v 19. minutě využili k vedení 9:6. Čechům pak výrazně pomohly dvě přesilovky po sobě, díky nimž nejprve srovnali a ve 24. minutě po Kotrčově trefě do opuštěné branky otočili skóre. Do šaten šly týmy za nerozhodného stavu, když sekundu před koncem první půle srovnal zkušený Szilagyi.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáře nasměroval k výhře výborný výkon brankáře Mrkvy

"Myslím si, že do zápasu jsme vstoupili hůř než v Rakousku. Rychle jsme prohrávali 1:3, ale pak jsme zabrali a dotáhli jsme se v poločase na 14:14," konstatoval brankář Mrkva.
 
Po pauze Rakušané opět odskočili do dvougólového vedení, ale vzápětí neproměnili další vyloženou šanci a urostlý pivot Petrovský několika brankami zařídil srovnání. Poté poslal Sobol proměněnou sedmičkou český tým do vedení 22:21 a rakouský trenér si vzal oddychový čas.

Mrkva: Závěr už jsme hráli v euforii

Hosté vyrovnali a ve své jediné přesilovce v utkání mohli několikrát jít do vedení, ale pokaždé ztroskotali na brankáři Mrkvovi. Gólman německého Hammu-Westfalenu likvidoval jednu vyloženou šanci za druhou. V předposlední minutě se na druhé straně prosadili Petrovský se Zdráhalou a bylo rozhodnuto.
 
"V domácí atmosféře se mi chytalo perfektně, zápas jsme si nakonec skvěle užili. Závěr už jsme hráli v euforii," řekl Mrkva, který podal patrně svůj nejlepší výkon v reprezentaci.
 
Český celek v přípravných duelech s Rakušany stále postrádal dvě hlavní opory. Kapitán Filip Jícha sice už nastupuje za Barcelonu, ale ještě se necítí ve vrcholné formě, a Pavel Horák teprve začal po zranění kolena s tréninkem.

ČR - Rakousko 26:23 (14:14) Sestava a branky ČR: Mrkva, Galia - Šlachta 1, Užek 3, Brykner, Landa, Hrstka, Bečvář 1, Jurka, Sobol 4/2, Stehlík 3, Babák 1, Kotrč 2, L. Petrovský 5, Škvařil 2, Zdráhala 4. Nejvíce branek Rakouska: Szilagyi 6, Weber 4/1. Sedmimetrové hody: 3/2 - 3/1. Vyloučení 1:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články